Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Energetici v Dukovanech prověřili odolnost obálky 2. bloku

Energetici v Jaderné elektrárně Dukovany prověřili odolnost ochranné obálky druhého reaktorového bloku.

Při zkoušce vytvořili v hermetickém prostoru bloku velký přetlak, měření prováděli pomocí tisíců laserových paprsků. Výsledky firma ČEZ potřebuje pro vydání povolení dalšího dlouhodobého provozu tohoto bloku, sdělil dnes ČTK mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Dukovanská elektrárna má čtyři bloky, nyní jich elektřinu vyrábí polovina. Bloky číslo jedna a dva jsou podle plánu odstaveny.

Blok číslo dva stojí od loňského 16. září, jeho odstávka by měla skončit do poloviny tohoto měsíce. Testování jeho hermetických prostor bylo jedním z posledních, ale technicky i bezpečnostně nenáročnějších úkolů, které bylo potřeba uskutečnit v této odstávce. Výsledky zkoušek podle firmy ČEZ prokázaly velmi dobrý stav bloku umožňující jeho další bezpečný provoz. "Všechny naměřené hodnoty byly výrazně pod stanovenými limitními hodnotami," řekl ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský.

Firma ČEZ se bude letos ucházet o povolení dalšího provozu u tří dukovanských bloků. Odolnost ochranné obálky bude testovat také u zbývajících dvou bloků.

Zkoušky těsnosti a pevnosti hermetických prostor každého reaktorového bloku se dělají jednou za deset let. Jejich cílem je podle mluvčího elektrárny praktické ověření stavu bloku a jeho schopnosti odolat následkům maximální projektové havárie. Od loňska se tyto testy v Dukovanech provádějí při hodnotě tlaku 130 kilopascalů, což je podle Bezděka ve srovnání s jinými elektrárnami ve světě jedna z nejvyšších hodnot.

Na zkoušky se elektrárna připravovala několik měsíců. Samotné testování trvalo nepřetržitě čtyři dny a bylo do něj zapojeno přes 100 zaměstnanců elektrárny. Zkoušky sledovali inspektoři Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB). Vyhodnocení bylo ukončeno minulý týden. U zkoušky pevnosti odborníci měřili průhyby a deformace stěn a konstrukcí. Při další zkoušce se měří těsnost hermetických prostor, uvedl Bezděk. Na sobě nezávislá měření dělali odborníci z pěti institucí, včetně Vysokého učení technického Brno.

Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu spotřeby elektřiny v ČR. Minulý rok dodala elektrárna do sítě 11,954 terawatthodiny (TWh) elektřiny. První blok elektrárny je odstaven od 20. ledna, elektrický proud by měl do sítě začít znovu dodávat v květnu.

 
 
Reklama