Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Počet plnicích stanic na CNG by do pololetí mohl vzrůst na 100

V Česku by mohlo do poloviny letošního roku fungovat 100 plnicích stanic pro vozidla na stlačený zemní plyn (CNG). Vyplývá to z aktuální předpovědi Českého plynárenského svazu (ČPS).

V zemi je celkem přes 7000 čerpacích stanic, většina pro tradiční paliva.

Podle ČPS je v Česku nyní 85 CNG stanic, o deset více než na začátku roku. V zemi je celkem přes 7000 čerpacích stanic, veřejně přístupných je asi 3800. Drtivá většina z nich nabízí tradiční paliva, tj. benzin a naftu.
"Do poloviny letošního roku by mohlo být v ČR v provozu už kolem stovky plnicích veřejných CNG stanic," řekl dnes ČTK místopředseda Rady ČPS a firmy E.ON Energie Jiří Šimek.
Celková spotřeba CNG loni v Česku činila zhruba 30 milionů metrů krychlových, meziroční růst byl 40 %. Šimek odhadl, že celková spotřeba CNG v Česku by letos mohla vzrůst zhruba na 40 milionů m3.

Prodejci chtějí v rozvoji CNG pokračovat.

  • Největším prodejcem CNG na českém trhu je RWE. Loni firma prodala 5,15 milionu metrů krychlových CNG.
  • Druhý největší objem (5,02 milionu m3) prodala firma Bonett,
  • Pražská plynárenská s 2,75 milionu m3
  • E.ON Energie s 1,98 milionu m3.
V počtu stanic podle údajů ČPS vedou společnost Vemex a strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group (VMG), obě mají 14 plnicích stanic.

Prakticky všichni největší prodejci chtějí v rozvoji CNG pokračovat.
Například Bonett letos plánuje otevřít dalších 15 CNG stanic.
"V letošním roce chceme náš prodej zdvojnásobit na více než deset milionů metrů krychlových CNG," sdělil místopředseda představenstva firmy Václav Holovčák. Celkově plánuje firma v následujících letech investovat do CNG až půl miliardy korun.

Rozvoj plánuje i RWE. "Pokud je v České republice potenciál pro zhruba 250 CNG plnicích stanic, RWE by chtěla vlastnit jednu pětinu," řekl ČTK mluvčí společnosti Martin Chalupský. Dodal, že letos plánuje firma otevřít nové stanice v minimálně šesti lokalitách.

Až pět stanic plánuje letos otevřít společnost Vemex. Ta podobně jako ostatní počítá se stavbou takzvaných neveřejných stanic. "Obrací se na nás společnosti, které mají své flotily CNG vozidel, a tak stavíme i soukromé stanice v uzavřených areálech," řekl marketingový ředitel firmy Hugo Kysilka.

Rozvoj své značky CNGvitall plánuje strojírenská skupina VMG. Do konce roku chce rozšířit počet stanic na 33, plánuje investovat i v dalších letech.
"V roce 2016 mohou motoristé počítat již se 40 našimi plnicími stanicemi CNG a v následujících letech plánujeme uvést každý rok do provozu minimálně deset stanic," uvedl obchodní ředitel dceřiné firmy Vítkovice Doprava Martin Žák.

E.ON Energie do roku 2018 chce postavit 40 CNG stanic, letos až šest. První CNG Centrum otevřel E.ON v Plzni

ČPS upozornil, že v Česku roste i počet vozidel, která na CNG jezdí.

K dnešnímu dni jich je 9580, asi o 3000 více než před rokem. Šimek dodal, že do konce roku může v ČR jezdit až 13.000 vozidel na CNG. Podle Sdružení automobilového průmyslu je v Česku registrováno asi 6,8 milionu vozidel, podíl vozidel na CNG tak tvoří zhruba desetinu procenta.

Výhodnost CNG proti tradičním pohonným hmotám podporuje mimo jiné spotřební daň. Ta od 1. ledna letošního roku do konce roku 2017 činí u CNG 0,72 Kč za metr krychlový. U tradičních paliv to je 12,84 Kč na litr benzinu a 10,95 Kč na litr nafty.

Společnosti s největším počtem veřejných plnicích stanic CNG v ČR (k 9.4. 2015)

ProvozovatelPočet veřejných CNG stanic
Vemex14
Vítkovice Machinery Group14
Bonett Gas Investment13
RWE10
E.ON Energie9
Pražská plynárenská5
Ostatní20
Celkem85
 
 
Reklama