Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

E.ON letos otevře 12 veřejných stanic CNG

Do konce roku tak zahájí provoz nejméně dalších 45 plnicích stanic, z nichž okolo 12 vznikne pod křídly energetické společnosti E.ON. Konkrétně se jedná například o stanice ve Zlíně, Písku, Praze, Brně, Žďáru na Sázavou aj.

V České republice je v současné době v provozu 52 veřejných plnicích stanic na stlačený zemní plyn (CNG). Jelikož jezdí na tento pohon v Česku již okolo 7 000 automobilů, řidiči avizovaný nárůst jistě ocení.

Dobré zprávy přicházejí také z Bruselu - podmínky připravovaného Návrhu směrnice EU o zavedení infrastruktury pro alternativní paliva v oblasti CNG již nyní ČR splňuje. Celkově odhadované náklady na vytvoření sítě CNG v celé EU jsou odhadovány na 160 milionů Eur. „Do konce letošního roku by mohlo být v České republice v provozu devadesát plnicích veřejných stanic, v každém kraji alespoň šest, bez problémů podmínky této směrnice už teď plníme,“ říká Jiří Šimek, místopředseda Rady Českého plynárenského svazu (ČPS) a místopředseda představenstva E.ON Energie.

V rámci celé České republiky by do roku 2020 mohlo být motoristům k dispozici až tři sta CNG stanic, a tím by se hustotou sítě Česko vyrovnalo například Rakousku nebo Německu, kde má CNG delší tradici. Na světě je dnes v provozu více než 22 tisíc CNG stanic, v Evropě 4,2 tisíce.

Dojezd sériově vyráběných vozů činí běžně 500 až 600 kilometrů (cca 400 km na CNG a 200 km na benzin z přídavné nádrže, kterou jsou vozy vybaveny).

Více informací naleznete na www.ekobonus.cz/mobilita.

E.ON letos otevře 12 veřejných stanic CNG
12 veřejných stanic CNG vznikne pod křídly
energetické společnosti E.ON

E.ON Česká republika, s.r.o.
logo E.ON Česká republika, s.r.o.

Skupina E.ON je tradičním partnerem české energetiky. Na českém trhu působíme od roku 1998. Dodáváme elektřinu 1,2 milionu zákazníků a zemním plynem zásobujeme více než 220.000 zákazníků, a to převážně v jižních Čechách a na jižní Moravě.

 
 
Reklama