Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Energetická inspekce loni uložila pokuty za téměř 30 milionů Kč

Státní energetická inspekce (SEI) loni uložila pokuty v celkové výši 29,4 milionu korun. Informovala o tom její mluvčí Radka Vymlátilová.

Inspekce loni provedla 1123 kontrol dodržování zákonů o hospodaření energií, o podporovaných zdrojích energie a o cenách, jejichž dodržování má na starosti.

V oblasti dodržování cenových předpisů provedla loni SEI 552 kontrol, což je nejvíce v historii. Kontroly se nejvíce týkaly fotovoltaických elektráren, porušení zákona o cenách bylo zjištěno u 111 z nich.

Nejčastěji inspektoři zjistili vyšší instalovaný výkon, než určovala vydaná licence. "Byly také případy, kdy elektřina vykázaná a naměřená byla z části vyrobená z jiného než obnovitelného zdroje," dodala Vymlátilová. Zbylá část provedených kontrol připadla na výrobce kombinované elektřiny a tepla, malé vodní elektrárny, bioplynové stanice, spalování biomasy a čističky odpadních vod.

Kontroly provádí SEI na základě návrhu Energetického regulačního úřadu, ministerstva průmyslu a obchodu nebo z vlastního podnětu. Kromě dodržování některých zákonů kontroluje například energetické audity a štítkování spotřebičů. Má na starosti i kontrolu osazení měřidel tepla, které musí od letošního roku mít všechny byty v budovách, kde se rozúčtovávají náklady na dodávku tepla mezi nájemníky.

 
 
Reklama