Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Světový den recyklace: Použité stroje v cirkulární ekonomice

18. březen je Světovým dnem recyklace, jehož smyslem je co nejdéle využívat odpad jako druhotný zdroj. Tento proces je rovněž označován jako cirkulární ekonomika. Co to má společného se stroji? Globálně propojený trh s použitými stroji funguje jako cirkulární ekonomika výrobních zdrojů, a přispívá tak k udržitelné budoucnosti.

I ve šrotu se skrývá poklad: Při ukončení provozu celých továren se z odpadů díky důsledné recyklaci stávají cenné zdroje pro pozdější využití. (© Surplex)
I ve šrotu se skrývá poklad: Při ukončení provozu celých továren se z odpadů díky důsledné recyklaci stávají cenné zdroje pro pozdější využití. (© Surplex)

Světový den recyklace (Global Recycling Day) iniciovaný nadací Global Recycling Foundation se koná každoročně 18. března. Od svého zavedení v roce 2018 je cílem tohoto dne zvýšení povědomí o důležitosti recyklace s cílem chránit cenné primární zdroje, a přispívat tak k zajištění budoucnosti naší planety. Odpad nemá být považován za bezcenné smetí, ale za potenciální zdroj. Tím získává recyklace nepostradatelnou roli v procesu ochrany zdrojů.

Role použitých strojů v cirkulární ekonomice

V této souvislosti hrají i použité stroje ústřední roli. Jejich opětovné použití a prodloužení jejich životnosti snižuje potřebu nákupu nových zařízení. Díky tomu se snižuje spotřeba surovin a energie. Tento udržitelný ekonomický model snižuje ekologickou stopu výrobních společností a současně jim nabízí ekonomické výhody.

Přečtěte si také Kroky k udržitelnému stavebnictví – zúčastněte se konference 12. 4. 2024 Přečíst článek

ALICIA: Další krok směrem k digitalizované cirkulární ekonomice strojů

Příkladem pokroku v cirkulární ekonomice je ALICIA, výzkumný projekt v rámci programu „Horizont Evropa“, který chce vyvinout digitalizované tržiště pro použité montážní linky a stroje. Cílem je snížit spotřebu materiálu a energie pro nové výrobní linky o 70 % a dosáhnout míry opakované použitelnosti 100 %. Digitální nástroje mají umožnit vzájemné efektivní přiřazení společností a vhodných strojů a podporovat bezproblémovou spolupráci mezi různými zařízeními. Konsorcium za projektem ALICIA vede Technická univerzita v Mnichově a zahrnuje dvanáct partnerských organizací z osmi různých evropských zemí, včetně institucí, malých a středních podniků a velkých společností.

Součástí konsorcia ALICIA je i společnost Surplex. Surplex je jedním z předních evropských průmyslových aukčních domů a obchoduje celosvětově s použitými stroji a provozním zařízením – především pro obrábění kovů a dřeva, ale i pro stavebnictví a jiná průmyslová odvětví. Tím je společnost Surplex nedílnou součástí systému cirkulární ekonomiky pro stroje.

Udržitelné strategie pro neprodané stroje u společnosti Surplex

Co se ale stane se strojem, který v aukci nenašel žádného kupce? Nejprve započne rozsáhlý proces dodatečného prodeje, ve kterém jsou kontaktováni dlouholetí zákazníci – mimo jiné například prodejci strojů. Kromě toho se neprodané stroje uloží do meziskladu a budou později opětovně nabídnuté v rámci souhrnné aukce. Cílem je najít další účelné využití pro téměř každý stroj. Společnost Surplex totiž působí celosvětově a prodala doposud stroje ve více než 170 zemích. Téměř vždy se někde najde vhodný kupec.

Při rušení podniků nevyhnutelně vznikají odpady a vyskytnou se i stroje, které již nelze použít. Někdy je sešrotování strojů nevyhnutelné. V takovýchto případech je věnována zvláštní pozornost ekologickému a odpovědnému zacházení, zejména při nakládání s kontaminovanými materiály. Díky plošnému zastoupení v 16 evropských zemích a síti spolehlivých obchodních partnerů je možné provádět likvidaci efektivně a v souladu s předpisy.

Světový den recyklace nabízí vynikající příležitost ke zvážení přístupu vaší společnosti v oblasti recyklace a cirkulární ekonomiky. Díky důsledné recyklaci a opětovnému využití zdrojů se šetří nejen životní prostředí, ale podporována je i udržitelnost ve výrobě. Proto by mělo angažmá pro recyklaci dalece přesahovat ten jeden jediný den a stát se nedílnou součástí firemní strategie pro udržitelnou budoucnost.