Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Budoucnost patří kogeneračním jednotkám, zaznělo na konferenci EUREM

Na konci dubna proběhl v Praze již šestý ročník mezinárodní konference EUREM, European Energy Managers, jejímž cílem je prohlubovat znalosti odborných pracovníků o možnostech efektivního využívání energie v technických provozech. Jedním z panelistů konference byl také Ivan Tůma, senior project manager, společnosti E.ON. Ten účastníkům představil možnosti nového kogeneračního zdroje, a vše co souvisí s jeho výstavbou, optimalizací a samozřejmě také provozem.

Ten je zajišťován pro město Soběslav a dlouhodobá spolupráce s ním probíhá na základě „energy contracting“, kdy E.ON je investorem a současně vlastníkem kogenerační jednotky. Teplo je následně dodáváno provozovateli kotelny a elektřina jde do sítě obchodníkovi.

Co jsou kogenerační jednotky a jak fungují

Kogenerační jednotky jsou sofistikovaná technická zařízení, která slouží ke společné výrobě energie a tepla. Primární je samozřejmě výroba energie, nicméně produkce tepla vzniká jako její vedlejší produkt a je potom využívána k dalším účelům. Pokud navíc fungují tyto jednotky přímo u spotřebitele, odpadá tím problém s přenosem tepla a díky tomu nedochází k energetickým ztrátám. Je tedy velmi pravděpodobné, že této formě výroby tepla a energie bude patřit budoucnost, což potvrzují i první zkušenosti s provozem jednotek v praxi.

Z pohledu zákazníka je důležité, že se kogenerační jednotky obejdou bez dalších investičních nákladů. Teplo dodané z jednotky je díky smluvním podmínkám vždy cenově výhodnější oproti teplu, které je vyráběno na vlastních kotlích. Z pohledu investora a současně vlastníka a provozovatele se jedná o investici v řádu dvou desítek milionů korun, jejich návratnost se odhaduje na přibližně 10 let. Kogenerační jednotka je provozována v operativním režimu řízení výrob dle požadavků obchodníka s elektřinou. V úvahu jsou však brány také potřeby odběratelů tepla.

Provoz kogeneračních jednotek

Kogenerační jednotky jsou řízeny dálkově pomocí centrálního řídícího systému (CŘS). „Trvale jsou pod dohledem obsluhy dispečinku E.ON energie v Brně, kde se provádějí operativní změny v provozu a reaguje se také na případné poruchy a podobně,“ uvádí Ivan Tůma.

Případová studie kogenerační jednotky v Soběslavi

Stávající plynová kotelna 2 x 2,2 MWt
  • teplovodní systém (topná voda 65-85 °C dle ekvitermy, vratná voda 45-55 °C)
  • roční výroba tepla cca 16-18.000 GJ
Nový zdroj - KJ TEDOM Quanto D770 (0,8 MWe, 0,9 MWt)
  • doplněn o akumulátor tepla 100 m3
  • roční provoz cca 3000 h
  • výroba cca 2.300 MWh elektřiny, cca 9.700 GJ tepla
  • stávající kotle ponechány beze změn, nově vyrobí pouze cca 6-8.000 GJ ročně

Srovnání bilance výroby/prodeje tepla

Rok 2013
  • spotřeba plynu pro kotle: 5.430 MWh (17.600 GJ)
  • nákup tepla z KJ: 0 GJ
  • prodej tepla zákazníkům: 15.650 GJ
Rok 2014
  • spotřeba plynu pro kotle: 1.970 MWh (6.380 GJ)
  • nákup tepla z KJ: 8.480 GJ
  • prodej tepla zákazníkům: 13.150 GJ

Pozn.: Rok 2014 výrazně teplejší než rok 2013, obtížně porovnatelné



Na otázky odpovídá - Ing. Ivan Tůma, Ph.D. - Senior project manager ve společnosti E.ON

Proc byla KJ v Soběslavi nainstalována?

KJ zlevňuje celkové náklady na výrobu tepla v kotelně Soběslav-Svákov a umožňuje stabilizovat cenu tepla pro koncové zákazníky. KJ lze v dané konfiguraci využít jako regulační zdroj pro výrobu elektrické energie podle potřeb dispečinku.

Jaká byla očekáváni?

Bezproblémový provoz 3000 h ročně na plný výkon, poskytování regulace, dálkové řízení s minimálním nároky na místní obsluhu kotelny. KJ pokrývá více než 60 % potřebného tepla.

Jaké jsou zkušenosti z provozu?

Technologii se podařilo velice rychle odladit na optimální parametry a nyní se naplno využívají projektované kapacity a regulační výkon. Výkonové a účinnostní parametry KJ v reálném provozu jsou lepší, než byl projektový předpoklad. Plánovaný ekonomický přínos je rovněž naplňován.




PREZENTACE (ppt) Ing. Ivana Tůmy, Ph.D. na mezinárodní konferenci EUREM
Kogenerace Soběslav-Svákov: Zkušenosti s výstavbou, optimalizací a provozem nového kogeneračního zdroje

 
 
Reklama