Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

O dodávce tepla z Temelína do Č. Budějovic se rozhodne v červnu

O dodávkách tepla z Jaderné elektrárny Temelín do Českých Budějovic by se podle schválené koncepce českobudějovické teplárny mělo rozhodnout do letošního června. Teplárna České Budějovice a.s. o horkovodu z Temelína stále jedná se společností ČEZ. Jednání by měla potvrdit, zda je projekt životaschopný nejen technicky, ale především ekonomicky. Na dnešní mimořádné valné hromadě to akcionářům řekl předseda představenstva teplárny Miroslav Houfek.

Hromada, kterou představenstvo svolalo na žádost minoritních akcionářů, se dnes celých sedm hodin zabývala mimo jiné kontrolní činností dozorčí rady, koncepcí podnikatelské činnosti společnosti a jejím budoucím směřováním. Všechny návrhy předkladatele byly podle mluvčího teplárny Zdeňka Zuntycha zamítnuty.

Hromada zamítla například odvolání čtyř členů dozorčí rady a volbu čtyř nových. Navržený bod - projednání a schválení dlouhodobé koncepce podnikatelské činnosti teplárny, se zúžil na debatu minoritních akcionářů s představenstvem, protože žádný návrh koncepce minoritní akcionář, společnost Forum Energy, nepředložil. "Řídíme se koncepcí schválenou na řádné valné hromadě loni v červnu a dlouhodobou koncepci připravujeme na letošní řádnou valnou hromadu," uvedl předseda představenstva. Koncepce se odvíjí od schválení, či neschválení projektu zásobování Českých Budějovic teplem z Temelína.

Několik hodin se diskutovalo o kontrolní činnosti dozorčí rady. Minoritní akcionáři v čele se společností Forum Energy po vedení Teplárny mimo jiné chtějí, aby začalo vymáhat škody, jež údajně vznikly v roce 2009 prodejem dceřiné společnosti Teplárny - Zkušebny Mydlovary. "Teplárna tuto společnost dostala do ztráty, prodala ji velmi levně přes místní realitní kancelář a vznikla tak škoda 13 milionů korun (...)," sdělil ČTK mluvčí Forum Energy Giuliano Giannetti. Zkušebna pro teplárnu dodávala, opravovala a cejchovala měřiče tepla.

Zástupci Forum Energy nejsou trvale spokojeni s činností představenstva a dozorčí rady. Podali například žalobu k soudu na neplatnost mimořádné valné hromady z 22. února 2011, na níž bylo zvoleno nové vedení teplárny. "Krajský soud žalobu koncem prosince zamítl. Potvrdil, že při svolání a průběhu valné hromady nedošlo k porušení zákona ani práv minoritních akcionářů. Nezjistil ani zneužití většiny či tendenční vedení valné hromady," řekl dnes ČTK mluvčí teplárny Zuntych.

Majoritním akcionářem teplárny je město České Budějovice, které vlastní 80 procent akcií. Dalším významným akcionářem je společnost Forum Energy, která drží 18 procent akcií. Teplárna má přes 1130 odběratelů a teplem zásobuje více než 27.670 českobudějovických domácností. V roce 2010 dosáhla nejvyššího zisku za posledních pět let. Meziročně se zvýšil o 29 milionů korun, na 134 milionů Kč. Výkony překročily miliardu korun. Teplárna, která je základním dodavatelem tepla a teplé vody pro město České Budějovice, v roce 2010 prodala 2488 terajoulů (TJ) tepla.

 
 
Reklama