Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

RWE zdražuje plyn o devět procent, od ledna mírně zlevní


Společnost RWE od pondělí zdražila plyn pro domácnosti v průměru o devět procent. Vyšší ceny podle firmy souvisí s oslabením koruny vůči americkému dolaru. RWE letos zdražuje plyn již počtvrté, celkem firma za celý rok ceny zvedla o zhruba 30 procent. Od ledna ovšem plyn od RWE domácnostem zlevní o 0,6 procenta kvůli nižším poplatkům za distribuci.

Domácnost, která plynem vaří, ohřívá vodu a topí, si ode dneška průměrně připlatí 240 korun za měsíc. Domácnosti, která na plynu jen vaří, vzrostou výdaje o 11 korun.

"Kvůli masivnímu oslabení koruny se nám prodražují nákupy plynu, který pořizujeme za dolary. Pokud bychom nepřistoupili ke zvýšení cen, způsobilo by nám to do konce roku ztráty v řádu stovek milionů korun," řekl mluvčí RWE Martin Chalupský.

Plynárenské společnosti letos kvůli vývoji na měnovém trhu a vyšším cenám ropy opakovaně zdražovaly. RWE naposledy zvedla ceny plynu 1. listopadu, a to o 5,2 procenta. V hospodaření RWE se nyní negativně projevují nevýhodné dlouhodobé kontrakty na odběr ruského plynu.

Společnost RWE v Česku prodává plyn 2,1 milionu zákazníků. Skupina má v tuzemsku celkem 17 společností. Od ledna zdražuje také Pražská plynárenská, ceny zvedne v průměru o 2,6 procenta. E.ON zdražil plyn v prosinci o 3,5 procenta, od ledna hodlá firma ponechat ceny beze změn.

 
 
Reklama