Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Připravuje se změna příspěvků obcím z jaderného účtu

Příspěvky obcím, kde má být vybudováno úložiště jaderného odpadu, se budou měnit.


Ilustrační obrázek (Zdroj: Správa úložišť radioaktivních odpadů)

V současnosti je od 1. října v připomínkovém řízení návrh změny nařízení vlády č. 35/2017 Sb., kterým se stanoví sazba jednorázového poplatku za ukládání radioaktivních odpadů a výše příspěvků z jaderného účtu obcím a pravidla jejich poskytování. Nařízení se opírá o § 117 odst. 4 a § 131 odst. 2 zákona č. 263/2016 Sb., atomový zákon.

Sazba jednorázového poplatku je navrhována takto:

  1. 145 000 Kč pro radioaktivní odpad ve formě standardní ukládací jednotky splňující limity a podmínky pro nakládání s radioaktivním odpadem schválené Státním úřadem pro jadernou bezpečnost, nebo
  2. 174 000 Kč pro radioaktivní odpad jiný než uvedený v písmenu a).

Sazba jednorázového poplatku se počínaje zvyšuje každý kalendářní rok o 2 % oproti roku bezprostředně předcházejícímu, nejvýše však do 250 000 Kč, jde-li o sazbu ad a), nebo do 300 000 Kč, jde-li o sazbu ad b).

Sazba pravidelného poplatku za ukládání radioaktivních odpadů pro období od 1. ledna 2025 do 31. prosince 2029 je odvozována ze skutečně vyrobené elektrické energie v dané jaderné elektrárně takto:

  1. 86 Kč za množství vyrobené elektrické energie v MWh měřené na svorkách generátoru u poplatníka provozujícího energetické jaderné zařízení,
  2. 35 Kč za množství vyrobené tepelné energie v MWh u poplatníka provozujícího výzkumné jaderné zařízení nebo jaderné zařízení, jehož hlavním účelem je výroba tepelné energie.

Výše příspěvku z jaderného účtu pro obec, na jejímž katastrálním území je stanoveno průzkumné území pro zvláštní zásah do zemské kůry k ukládání radioaktivního odpadu v podzemních prostorech (dále jen „průzkumné území“), činí 600 000 Kč ročně, a dále 0,40 Kč ročně za každý m2 katastrálního území obce, na němž je průzkumné území stanoveno.

Výše příspěvku z jaderného účtu pro obec, na jejímž katastrálním území je stanoveno chráněné území pro zvláštní zásah do zemské kůry k ukládání radioaktivních odpadů v podzemních prostorech (dále jen „chráněné území“), činí 600 000 Kč ročně, a dále 0,60 Kč ročně za každý m2 katastrálního území obce, na němž je chráněné území stanoveno.

Výše příspěvku z jaderného účtu pro obec, na jejímž katastrálním území je povoleno provozování úložiště radioaktivního odpadu, činí 4 000 000 Kč ročně. Dále tato obec obdrží příspěvek ve výši 10 000 Kč za každý m3 uloženého radioaktivního odpadu v daném kalendářním roce.

Obci, na jejímž katastrálním území je stanoveno chráněné území, převede Správa jednorázový příspěvek z jaderného účtu ve výši 50 000 000 Kč do 1 roku ode dne nabytí právní moci rozhodnutí o stanovení chráněného území.

Odpor obcí vůči výstavbě úložiště jaderného odpadu je pochopitelný. Nikdo nechce mít ve svém okolí v podstatě jakoukoliv skládku odpadu, a nemusí jít jen o případně radioaktivní odpad. Obavy jsou i ze zvýšeného dopravního zatížení, byť v případě úložiště jaderného odpadu nejde o nic tragického. Ale je fakt, že pokud danou obcí nyní za den projelo jen několik osobních aut, tak o zvýšené dopravní zatížení půjde. Nicméně vláda již rozhodla o potřebnosti nejen udržení výroby elektřiny v jaderných elektrárnách na stávající úrovni, ale i na jejího zvýšení, takže bez výstavby dlouhodobého úložiště se neobejdeme. Uvidíme, zda navržené finanční kompenzace obcím budou dostatečné a vláda je prosadí. Pro relativně malou obec může jít o částky, které obci umožní významné vylepšení obecní infrasktruktury.

 
 
Reklama