Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Navzdory pandemii spotřeba elektřiny v Česku v roce 2020 klesla jen minimálně

Pandemie covid-19 podle celkových čísel za 12 měsíců ovlivnila objem spotřeby elektřiny v loňském roce méně, než naznačovaly průběžné statistiky během roku. Ve čtvrtém kvartále už spotřeba dokonce meziročně mírně stoupla.

Kalkulátor cen energií TZB-info

Covid-19 měl nicméně vliv na její strukturu, kdy se snížila spotřeba v podnicích, a naopak zvýšila u domácností. Vyplývá to z údajů ČEZ Distribuce. Distribuční území Skupiny ČEZ činí cca 5/8 území České republiky, takže jsou tato data dobrým indikátorem vývoje spotřeby v celé ČR.

Celkově v loňském roce klesla spotřeba na našem distribučním území o 3,3 procenta. Největší pokles byl patrný na jaře, kdy se přechodně uzavřela řada velkých podniků a následovali i jejich subdodavatelé. Nejvíce zasaženým měsícem byl duben, který přinesl celkový pokles spotřeby o 12 procent, ale u velkých podniků to bylo 22 procent,“ hodnotí loňský rok předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. „Růst spotřeby obvykle předznamenává zvýšení ekonomické aktivity, a tak je potěšující, že ke konci roku už spotřeba mírně stoupla. Prosinec byl také prvním měsícem od začátku pandemie, kdy se spotřeba velkých podniků vyrovnala předchozímu roku.

Čísla kvartálních statistik ukazují, že v prvním čtvrtletí celková spotřeba meziročně stagnovala, ve druhém poklesla o 10,7 %, ve třetím o 3,8 % a ve čtvrtém stoupla o 0,3 %. V posledním loňském měsíci růst zrychlil na 1,7 %.

1Q 2Q 3Q 4Q Celkem
+0 % −10,7 % −3,8 % +0,3 % −3,3 %

Čísla jsou zajímavá, i když se podíváme na strukturu spotřeby. Setkáváme se s názory, že kvůli práci a výuce z domova se výrazně zvýšila spotřeba u domácností. Reálná čísla sice opravdu ukazují, že stoupla, ale nebylo to zdaleka tak razantní, jak by někteří mohli očekávat. Na našem distribučním území vidíme za celý rok nárůst spotřeby domácností o 5,4 %,“ vysvětluje generální ředitel ČEZ Distribuce Martin Zmelík.

Zatímco spotřeba domácností za celý rok stoupla o 5,4 %, spotřeba velkoodběratelů klesla o 7,5 % a maloodběratelů o 2,7 %.

Domácnosti Velkoodběratelé Maloodběr Celkem
+5,4 %, −7,5 % −2,7 % −3,3 %

Prosinec přinesl signály zvyšující se ekonomické aktivity u podnikatelů. Velkoodběratelé (typicky velké podniky) dosáhli stejného odběru jako v prosinci předchozího roku. U maloodběratelů (typicky menší podniky, obchody, restaurace, provozovny) sice klesla spotřeba o 2,1 %, to bylo ale znatelně méně než listopadových 5,3 %.

 
 
Reklama