Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Inovativní bateriové úložiště z VUT Brno

Volteek uspěl v grantech města Brna i v inkubátoru Evropské kosmické agentury.

Brno rozdalo granty na nové prototypy. Celkem 2,2 milionu korun si mezi sebe rozdělily čtyři úspěšné projekty v aktuálním kole programu Prototypuj a ověřuj, kterým město Brno ve spolupráci s inovační agenturou JIC podporuje začínající podnikatelské záměry.

Volteek

Podpořeným projektem je i Volteek. Tým studentů VUT Dominika Klementa a Mário Harvana pracuje na inovativním bateriovém úložišti, které využívá vysoké napětí a modulární systémovou architekturu. „Věřím, že technologie, kterou používáme, dokáže zlepšit energetickou efektivitu, spolehlivost i životnost baterií,“ je přesvědčen Dominik Klement.

„Jedná se o inovativní řešení mimo jiné pro výrobce bateriových úložišť pro obnovitelné zdroje, závodní týmy a mnoho dalších aplikací,“ doplňuje Mário Harvan s tím, že grant ve výši 290 000 Kč pomůže provést testy napájecího modulu včetně simulace baterie s vysokonapěťovým zdrojem.

Volteek uspěl i v inkubátoru Evropské kosmické agentury, což potvrzuje, že má tým zajímavý potenciál. Navíc je tato oblast v centru zájmu, protože zvyšování kapacit bateriových úložišť a jejich inovace jsou klíčovou podmínkou pro úspěšný přechod na obnovitelné zdroje energie,“ domnívá se Markéta Filipenská, která v porotě zastupovala inovační agenturu JIC.

 
 
Reklama