Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vývoj ceny elektřiny vás potěší. Měla by zlevňovat

Cena elektřiny v minulých měsících prudce vystřelila vzhůru a vláda ČR musela dokonce sáhnout k jejímu zastropování. To ovšem na konci roku 2023 končí. Jaký bude vývoj ceny elektřiny dál?

Jaká bude cena elektřiny?

Leckdo se děsil, že po skončení zastropování začne cena elektřiny strmě růst, ale opak je pravdou. Už nyní největší dodavatelé elektřiny hlásí, že po novém roce budou zlevňovat.

S fixací počkejte

Přemýšlíte, jestli se vám vyplatí zafixovat si současné ceny elektřiny? Leckomu právě končí fixace, a tak nad tím uvažuje dnem i nocí. Ideální je sledovat pro vývoj ceny elektřiny graf, který dobře ukazuje, jak se mění cena elektřiny na burze.

Dobré srovnání nabízí i Ušetřeno.cz, kde se můžete podívat na aktuální cenu elektřiny a srovnat si ceny různých dodavatelů. A vypadá to, že s fixací se vyplatí ještě chvíli počkat.

Poplatky vzrostou

Vývoj ceny elektřiny se zatím jeví příznivě. Ale bohužel, i tak možná nakonec zaplatíte víc než nyní. Jak je to možné? Celková cena elektřiny se totiž skládá ze dvou částí - z regulované a neregulované.

Neregulovaná složka je de facto cena silové elektřiny a ta podle všeho v příštích měsících bude klesat. Proslýchá se ale, že vzroste regulovaná část ceny elektřiny, kterou stanovuje Energetický regulační úřad (ERÚ). Zvýší se tedy poplatky, které se s dodávkou elektřiny neodmyslitelně pojí.

V některých evropských státech jsou poplatky dokonce vyšší než cena elektřiny. Proč? Protože státy musejí investovat do modernizace sítí, do staveb elektráren na obnovitelné zdroje atd. A díky navýšení regulované ceny elektřiny na to získají více peněz. Na rozdíl od nás, kteří si naopak i přes zlevnění samotné elektřiny nejspíš připlatíme.

Vývoj ceny elektřiny


Ušetřeno.cz
logo Ušetřeno.cz

Portál Ušetřeno.cz porovnává produkty a služby a pomáhá tak šetřit čas i peníze. Jen u nás naleznete nejvýhodnější nabídky dodavatelů plynu, elektřiny a poskytovatelů hypoték, půjček či mobilních tarifů a internetu.

 
 
Reklama