Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Power Purchase Agreement

Power Purchase Agreement je dlouhodobá smlouva mezi výrobcem elektřiny z obnovitelných zdrojů a jejím odběratelem.

PPA výrobci garantuje předem dohodnutou cenu za elektřinu po určitou dobu, což mu umožňuje získat stabilní příjem a tím i financování pro svůj projekt. Pro odběratele zase PPA zajišťuje dlouhodobou jistotu dodávek „zelené“ elektřiny a často i konkurenceschopnou cenu. PPA kontrakty se většinou uzavírají na dobu 10 až 15 let.

Na nestabilním energetickém trhu, kde mohou ceny elektřiny prudce kolísat, nabízí PPA odběratelům možnost zafixovat cenu elektřiny, u které jim výrobce garantuje její původ. Pro výrobce zase tyto smlouvy představují zajištění odbytu.

Přečtěte si také Jak na záporné ceny elektřiny? Flexibilita a akumulace jsou dvě strany jedné mince Přečíst článek

Dva hlavní typy PPA

  • V rámci fyzické PPA výrobce dodává elektřinu odběrateli, přičemž podmnožinou tohoto typu PPA je On-Site PPA, kdy výrobce nainstaluje a provozuje zařízení, které vyrábí elektřinu, přímo na místě odběratele. Zákazník pak tuto energii odebírá dlouhodobě za dohodnutou cenu.
  • Druhým typem je pak virtuální PPA. „V tomto případě výrobce energii vyrobí u sebe a dodá ji do veřejné sítě odlišným odběratelům, zatímco zákazník odebírá elektřinu za tržní cenu od jiného dodavatele. Součástí tohoto typu PPA je nastavení obousměrné kompenzace ceny na sjednanou úroveň (Contract for Difference),“ vysvětluje Lukáš Výmola, counsel pražské kanceláře Dentons.

Smlouvy typu Power Purchase Agreement (PPA), o které by se v rámci ESG povinností měly začít zajímat i velké české společnosti.

 
 
Reklama