Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dekarbonizace budov a renovační vlna se neobejde bez silného stavebnictví

České stavebnictví, kdysi nositel ekonomického růstu a inovací, se ocitlo ve stavu dlouhodobé stagnace.

Logo projektu Life DoubleDecker

Přestože se oblast dekarbonizace, energetické účinnosti a ekologických staveb stává stále důležitější, české stavebnictví zůstává pozadu za moderními trendy a technologiemi jiných odvětví.

Nárůst cen stavebního materiálu a pracovní síly v kombinaci s tlakem na nízké náklady staveb způsobuje, že mnoho stavebních podniků se soustředí na nejlevnější řešení na úkor kvality a udržitelnosti, což brání přechodu k moderním, rychlejším a ekologicky šetrným stavebním postupům.

Stavebnictví ztratilo svoji atraktivitu pro mladou generaci, která hledá nové kariérní příležitosti. Neschopnost odstranit zastaralé předsudky ohledně pracovního odvětví nemotivuje nastupující generaci k jeho výběru. Přitom dnes již víme, že studenti začínající na středních odborných školách se budou pohybovat v atraktivním prostředí rozšířené reality, robotizace a 3D tisku.

S ohledem na požadavky renovační vlny je naléhavě nutné, aby české stavebnictví znovu získalo svou konkurenceschopnost a nastartovalo svůj podstatný inovační potenciál. To vyžaduje celkovou transformaci odvětví, zlepšení vzdělávacího systému a větší investice do výzkumu a inovací. Jen tak můžeme urychlit zatím nedostatečnou dekarbonizaci budov, připravit se na renovační vlnu a další výzvy budoucnosti. Všechny uvedené cíle byly prezentovány při vystoupení předsedy vlády ČR Petra Fialy – Česko na křižovatce. Z uvedených cílů se jen musí stát konkrétní kroky transformace stavebnictví.

Více informací přinášejí nově vytvořené Status Quo analýzy českého a slovenského stavebnictví, které vznikly v rámci projektu Life DoubleDecker. Tvůrci jsou:

Tvůrci Status Quo analýzy českého a slovenského stavebnictví

Více informací


SEVEn, The Energy Efficiency Center, z.ú.
logo SEVEn, The Energy Efficiency Center, z.ú.

Podpora a rozvoj využívání úspor energie: poradenská činnost propojuje technické znalosti možností hospodárného využívání energie s jejich ekonomickou analýzou, celkovým hodnocením včetně dopadů na životní prostředí, návrhy optimálního způsobu financování ...

 
 
Reklama