Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Terminál v nizozemském Eemshavenu v prvním pololetí odbavil 12 lodí s LNG pro Česko

První evropský terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) spuštěný od zahájení války na Ukrajině jede naplno. Za prvních šest měsíců letošního roku odbavil celkem 12 lodí s LNG pro Českou republiku.

Zařízení umožní zpracovat až osm miliard metrů krychlových plynu ročně, z toho tři miliardy jsou určeny pro Českou republiku, což je objem rovnající se více než třetině české roční spotřeby. Vedle ČEZ využívají kapacity terminálu také nadnárodní společnosti Shell a Engie.

„Terminál v Eemshavenu byl vůbec prvním LNG terminálem, který začal v Evropě fungovat po ruské invazi na Ukrajinu, a významně přispívá k posílení české i evropské energetické bezpečnosti. Jsem rád, že terminál plní svůj účel a že se daří tankery s LNG rychle odbavovat. Zásobníky s plynem v České republice jsou nyní naplněny na více než 89 procent, i když k nám v tuto chvíli neteče žádný plyn z Ruska,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Přímo součástí smluv na dodávky LNG do terminálu v Eemshavenu je i podmínka, že žádný dovážený plyn není z Ruska. Většinu dodávek LNG mířících do České republiky tvořily lodě ze Spojených států amerických.

V prvním pololetí terminál odbavil 12 lodí s LNG, které přivezly plyn pro Česko v objemu přes 1 miliardu kubických metrů a zhruba ekvivalent 15 procent české roční spotřeby, která loni dosáhla 7,5 miliardy krychlových metrů plynu.

„Terminál se loni podařilo zprovoznit během rekordně krátké doby v průběhu několika málo měsíců a s jeho fungováním jsme zatím velmi spokojeni. Během letošního léta se chceme společně s našimi partnery soustředit na jeho přípravu na další topnou sezonu a pojištění bezpečnosti dodávek. Půjde například o alternativní zdroj tepla pro zimu, kdy budou instalovány nové plynové kotle jako záloha pro dodávky z blízké teplárny,“ uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Zařízení o celkové roční kapacitě 8 miliard metrů krychlových se nachází v přístavu Eemshaven v provincii Groningen a tvoří ho dvě plavidla, Golar Igloo a Eemshaven LNG, umožňující skladování LNG a zplyňování. Do terminálu se dováží zkapalněný zemní plyn na speciálně upravených tankerech, který se po ohřátí v terminálu a převedení do plynného skupenství vtláčí do soustavy přepravních plynovodů.

Terminál byl spuštěn 15. září loňského roku, teprve po něm byly uvedeny do provozu další LNG terminály v německém Wilhelmshavenu a Brunsbüttelu. Kapacitu v nizozemském terminálu má ČEZ nakoupenu na pět let do září 2027.

 
 
Reklama