Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Společnost Schwank začíná nabízet klimaticky neutrální vytápění s tmavými vodíkovými zářiči

Společnost Schwank ve svých laboratořích vyvinula první tmavý zářič, který stoprocentně funguje na vodík. Jedná se o vůbec první typ klimaticky neutrálního vytápění, které je na zdejším trhu doslova průlomové.

Výrobci infrazářičů již léta propagují moderní prvky a budoucí životaschopnost svých technologií. Nyní ale společnost Schwank stanovila přelomový milník v podobě vývoje prvního stoprocentně vodíkového trubkového topného systému. Společnost se rovněž v současnosti zaměřuje na možnosti výroby vodíku elektrolýzou za použití fotovoltaických panelů, které by mohly být instalovány na střechách skladových a výrobních hal. Takto vyrobený vodík by mohl sloužit jako palivo pro nákladní auta a současně také pro vytápění prostor. Hlavní výhodou vodíku je v tomto případě možnost jeho skladování.

Výzvou vodíkových systémů je vodík samotný

Práce s vodíkem bývá zpravidla poměrně složitá. Právě proto s tímto prvkem většina firem vůbec nepracuje, ačkoliv na rozdíl od jiných technologií vodík nezatěžuje životní prostředí.

„V minulosti jsme na základě složitých výpočtových modelů simulovali chování vznícení a spalování vodíku v uzavřených, maloobjemových systémech. Jakmile byly teoretické přístupy přeneseny do praktického prostředí laboratoře, rychle se ukázalo, proč je použití stoprocentního vodíku tak obtížné. Jde totiž o téměř nepředvídatelné chování samotného paliva. Co bylo na počítači považováno za funkční, nebylo v praxi zdaleka ideální. Proto jsme díky velkému množství intenzivní práce a nespočtu sérií živých testů vyvinuli první funkční tmavý zářič prakticky od nuly,“ tlumočí slova profesora Schlössera Aleš Fukar, jednatel společnosti Schwank CZ, české pobočky celoevropského lídra v odvětví průmyslového vytápění a chlazení.

H2 jako logický krok v energetické transformaci

Společnost Schwank zdůrazňuje význam a nezbytnost vodíku pro předpokládaný energetický přechod. Právě toto médium může v následujících letech zvládnout ambiciózní ekologické cíle.

„Už v prvním kvartále 2023 budeme moci tato vodíková řešení prodávat všem zájemcům v České republice. V našich laboratořích v Německu i v České republice jsou zářiče už v provozu, první instalace už také proběhly u německých zákazníků a jak my, tak naši klienti si nemohou jejich funkčnost vynachválit. Věříme, že ve vodíku je budoucnost, především proto, že nezatěžuje životní prostředí, a zároveň jde o velmi spolehlivou alternativu vůči stávající konkurenci,“ uzavírá Fukar.

Více informací


 
 
Reklama