Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ministři zemí EU projednají omezení zisků z elektřiny či snižování poptávky

Ministři zemí EU zodpovědní za energetiku se budou na pátečním jednání zabývat možností omezit příjmy z prodeje elektřiny vyráběné jinak než z plynu či společnou snahou snížit poptávku po elektřině.

Vyplývá to z podkladů, které připravilo české předsednictví v Radě EU. Zmiňují také zastropování cen plynu či vyjmutí plynu ze systému určování cen elektřiny.

České předsednictví před energetickou radou připravilo seznam potenciálních opatření, která mohou být "okamžitou odpovědí na současnou mimořádnou situaci", uvádí přípravný dokument s nedělním datem, který má ČTK k dispozici. Ostatním unijním vládám je pak adresovaná otázka, které z uvedených možností by se podle nich měly aplikovat.

Navrhované intervence se do jisté míry kryjí s návrhy Evropské komise (EK), která podle uniklých materiálů z minulého týdne podpořila cenový strop u některých technologií pro výrobu elektřiny, jež nevyužívají plyn. Praha nyní hovoří o "dočasném zastropování ceny elektřiny" vyráběné z uhlí, jádra či obnovitelných zdrojů. Taková forma zdanění mimořádných zisků a jejich následné přerozdělení na pomoc spotřebitelům má podle informací webu Politico také podporu Berlína.

Český přípravný dokument kromě toho uvádí možnost "koordinovaných opatření na snížení poptávky po elektřině" po vzoru červencové dohody o 15procentním omezení spotřeby plynu. Další body se týkají podpory účastníků trhu s elektřinou, systému obchodování s emisními povolenkami a oddělení cen plynu od cen elektřiny. Poslední bod pak zahrnuje "dočasné zastropování ceny plynu používaného k výrobě elektřiny", cenový strop pro plyn dovážený z konkrétních oblastí a dočasné vyjmutí výroby elektřiny z plynu z "určování ceny na trhu s elektřinou".

O potřebě zrušit vazbu mezi cenou elektřiny a cenou plynu, která je aktuálně v Evropě několikanásobně vyšší než loni, hovořila minulý týden i předsedkyně EK Ursula von der Leyenová. Nebylo však jasné, zda chce v tomto směru konat v rámci avizované "krizové intervence", nebo až později v kontextu systémové reformy trhu s energiemi, kterou rovněž ohlásila.

Politico s odvoláním na své zdroje uvádí, že české předsednictví v radě chce, aby členské státy EU v pátek podpořily sadu návrhů a pověřily komisi vypracováním formálních opatření, která by nevyžadovala souhlas Evropského parlamentu. Premiér Petr Fiala dnes oznámil, že před napjatě očekávanou ministerskou schůzkou o možném postupu hovořil s von der Leyenovou.

"Vysoké ceny plynu mají následné dopady na ceny elektřiny, což vede k významným negativním dopadům na společnost," vysvětluje české předsednictví v přípravném dokumentu potřebu celounijní reakce. "Také začínáme v Evropě pozorovat, jak rostoucí počet továren zastavuje výrobu nebo úplně zavírá, protože vysoké ceny energií vedly k tomu, že jsou ekonomicky nefunkční," dodává české předsednictví.

 
 
Reklama