Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Průzkum ABB: lidé ještě více šetří ve spotřebě energie a hledají záložní zdroje

Situace na trhu se energiemi je stále více nejistá. Jak se s tím vypořádávají běžní spotřebitelé zmapoval exkluzivní průzkum agentury Ipsos pro ABB.

Většina českých domácností hledá úspory energie (tepla, elektřiny), zároveň přitom nemá nebo neví, zda má záložení zdroj pro dodávku energie. Lidé také nemají dostatek informací o možnostech využití obnovitelných zdrojů energie ve své domácnosti a o jejich financování.

Nejvíce respondentů průzkumu veřejného mínění, který realizovala ABB v ČR spolu s agenturou Ipsos, šetří tak, že méně svítí (38 %) a méně topí (38 %). Dlouhodobé řešení, jakým je investice do technologií chytré domácnosti, má nebo zvažuje 7 % domácností.

Na situaci, kdy jsou energie nejen drahé, ale roste i riziko výpadků dodávek, je pak aktuálně připraveno 23 % domácností, které mají záložní zdroje energie. Z těch, kteří aktuálně nemají záložní zdroje energie, je do budoucna zvažuje jako alternativu 18 % domácností, naopak 44 % nikoli.

Mezi těmi, kdo záložní zdroj mají nebo zvažují, dominují v tepelné energii obnovitelné zdroje (OZE) - kamna na dřevo (37 %) a solární ohřev vody (13 %) - naopak u elektřiny se v případě OZE jedná o pouhých 6 % domácností. Nejčastěji jako záložní zdroj elektřiny domácnosti uvádějí akumulační baterie (20 %).

Aktuální průzkum ABB navazuje na obdobný prosincový, kde významná část (46 %) veřejnosti byla názoru, že skokový růst cen energií je dlouhodobý jev, za krátkodobý výkyv jej považovalo 22 %.

Výzkum byl realizován na vzorku n=513 respondentů ve věku 18-65 let. Sběr dat probíhal v květnu 2022 prostřednictvím online panelu populace.cz.

Více informací


ABB s.r.o.
logo ABB s.r.o.

ABB je přední světovou společností působící v oblasti energetiky a automatizace. V České republice působí na osmi lokalitách a zaměstnává více než 3400 lidí. Hlavní produkce: Elektromotory, generátory, frekvenční měniče, jejich díly, projekce, dodávky, ...

 
 
Reklama