Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ministři: Na nouzový stav se váže i opatření k plnění zásobníků plynem

Na nouzový stav vyhlášený v souvislosti s uprchlickou vlnou z Ukrajiny po ruské invazi se váže i mimořádné opatření k plnění zásobníků plynem.

Uvedli to ve Sněmovně ministři financí Zbyněk Stanjura (ODS) a práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Brzy se má podle nich tato pravomoc dostat do zákona. Podle místopředsedy dolní komory z opozičního hnutí ANO, bývalého ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka jde o významný důvod pro prodloužení stavu nouze.

Opatřením před časem uložil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) firmám plnění zásobníků. Před topnou sezonou mají být naplněné nejméně ze čtyř pětin, dosud to bylo aspoň 30 procent. Stát bude zároveň spolurozhodovat a kontrolovat, jakým způsobem a kdy se ze zásobníků bude plyn těžit.

"Jestli chceme mít na podzim maximálně naplněné zásobníky plynu pro české domácnosti a pro české firmy, tak to se děje poslední více než měsíc na základě tohoto opatření, které je opřeno o vyhlášený nouzový stav," řekl poslancům Jurečka. Podle Stanjury jsou zásobníky aktuálně naplněny ze 43 procent, což představuje asi 1,5 miliardy metrů krychlových plynu, a domácnosti jsou na zimu zajištěny.

"Pokud tuto pravomoc zaneseme do zákona, nebudeme muset nouzový stav používat k tomu, abychom nařizovali plnění zásobníků," uvedl ministr financí. Na legislativní změně se podle něho pracuje.

"Než abychom ohrozili plnění zásobníků, je lepší nouzový stav prodloužit," poznamenal Havlíček. Už po zahájení sněmovní debaty o vládní žádosti o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dnů do konce června uznal, že se zásoby plynu daří doplňovat slušně. Od začátku dubna se podle Stanjury dosud jednalo asi o miliardu metrů krychlových.

 
 
Reklama