Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zemní plyn je v USA nejdražší za 13 let, zejména kvůli válce na Ukrajině

Zemní plyn ve Spojených státech je nejdražší za více než 13 let, jen od začátku letošního roku se jeho cena zvýšila o více než 100 procent, ukazují záznamy na newyorské obchodní burze NYMEX.

K růstu přispívá zejména válka na Ukrajině, která v celém světě zhoršila dostupnost některých energetických zdrojů. Plyn v USA přesto zůstává citelně levnější než v Evropě.

Cena termínového kontraktu na plyn s dodáním v květnu se nyní pohybuje kolem 7,70 USD (174 Kč) za britskou termální jednotku (mmBtu), což je maximum od podzimu 2008. Na začátku roku se pohybovala kolem 3,80 USD za mmBtu. Podle analytiků mají na růst cen vedle války na Ukrajině vliv i předpokládané nižší teploty v USA v jarních měsících.

Cena 7,70 USD za mmBtu zhruba odpovídá částce 26,30 USD, respektive 24,30 eura, za megawatthodinu (MWh). Cena plynu pro evropský trh se ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku dnes dopoledne pohybovala kolem 92,30 eura za MWh.

"Dopad konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem bude na severoamerické trhy zemního plynu zřejmě dlouhodobý," upozornil David Givens ze společnosti Argus Media.

Více než dvojnásobná cena za plyn od začátku roku přispívá k růstu inflace, která je už teď v USA nejvyšší za 40 let. V březnu vstoupila na 8,5 procenta a překonala i odhady analytiků.

V Evropě je situace kolem cen plynu výrazně horší. Ve snaze zbavit se závislosti na ruském plynu se cena suroviny pro evropský trh začátkem letošního března přechodně dostala na rekordních asi 345 eur za MWh, než postupně klesla pod 100 eur. Ceny v Evropě se řídí podle cen v TTF. Mnohem více plynu začala proto Evropa nakupovat v USA, odkud se dováží ve zkapalněné formě jako LNG. Zkapalnění a doprava přes oceán ale cenu plynu výrazně prodražují.

Právě poptávka po americkém plynu pro účely zkapalnění a vývozu do Evropy v posledních měsících zvyšuje jeho cenu. Tak jako je TTF určující pro ceny plynu v Evropě, v USA má podobný význam terminál Henry Hub v Louisianě.

"Vývoz LNG kvůli geopolitice výrazně získal na významu. Poptávka je silná jak od výrobců elektřiny, tak od průmyslových podniků. Úloha Spojených států jako vývozce se nadále zvyšuje," uvedli podle serveru CNBC analytici finančního ústavu RBC. Silný je podle nich i vývoz plynu z Mexika a mezi producenty panuje disciplína.

Těžaři i při cenovém růstu drží produkci pod kontrolou a objem plynu v zásobnících je teď v USA zhruba o 17 procent nižší, než je pětiletý průměr, poznamenal viceprezident společnosti OTC Global Holdings Campbell Faulkner. "Spojené státy už teď potenciálně začínají vypadat jako Evropa loni touto dobou. Překonávají krátkodobé sezonní výkyvy a obracejí křivku ke scénáři trvalé poptávky," dodal.

Ne všichni jsou ale přesvědčeni, že vysoké ceny plynu vydrží. Například analytici finančního ústavu Citi zvýšili odhad průměrné ceny plynu v terminálu Henry Hub na letošní rok o 40 centů na 4,60 USD za mmBtu. To je výrazně pod současnou cenovou hladinou.

 
 
Reklama