Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tesla získala konečné povolení k provozu své továrny v Braniborsku

Americký výrobce elektromobilů Tesla získal od braniborských úřadů povolení zprovoznit v Německu svou továrnu.


Elektromobil Tesla Model S, foto © TZB-info

Na tiskové konferenci to dnes oznámil braniborský premiér Dietmar Woidke, který schvalovací proces po dvou letech od začátku výstavby označil za obrovský úkol. Tesla doposud budovala svůj závod v braniborském Grünheide nedaleko Berlína s předběžnými povoleními. Woidke uvedl, že úřady už Tesle povolení předaly.

"Dnešek se stal pro Braniborsko velkým krokem do budoucnosti," řekl Woidke. "Začala se psát nová kapitola našeho průmyslového a hospodářského rozvoje," uvedl. Braniborsko, jako někdejší část Německé demokratické republiky (NDR), podle Woidkeho díky továrně učinilo další krok ke své ekonomické budoucnosti a ke klimaticky neutrální dopravě.

Zelenou Tesle udělil souhlas braniborského zemského úřadu pro životní prostředí, který patří pod braniborské ministerstvo životního prostředí. Podle úřadů továrna splňuje všechny standardy a požadavky ochrany životního prostředí. Rozhodnutí má 536 stran a dalších takřka 24.000 stran mají podklady.

Dlouho očekávané rozhodnutí je úlevou pro šéfa Tesly Elona Muska, který plánuje továrnu jako hlavního rivala pro automobilky Volkswagen, BMW a Mercedes-Benz na jejich domácí půdě. Evropští konkurenti totiž rozšiřují nabídky vlastních elektromobilů.

Závod, který má nakonec vyrábět i baterie a postupně až 500.000 aut ročně, poskytne Tesle výrobní základnu na jednom z nejkonkurenčnějších automobilových trhů světa. Továrna nabídne práci asi 12.000 lidí. Musk původně doufal, že se mu továrnu podaří zprovoznit už v polovině roku 2021.

 
 
Reklama