Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Hnutí Duha: Vláda spustí tendr na Dukovany bez slibovaných ekonomických analýz

Vláda rozhodla o vypsání výběrového řízení na dodavatele nového reaktoru jaderné elektrárny Dukovany bez zpracování analýz ekonomické a bezpečnostní výhodnosti rozvoje jaderných elektráren.

Tyto analýzy přitom před volbami slibovala koalice Pirátů a hnutí STAN, uvedly dnes ve společném prohlášení ekologické organizace Hnutí Duha a Calla. Podle ekologů zaznívají nereálná, podceněná očekávání ohledně ceny projektu a možné doby zprovoznění.

Vláda ve středu podle premiéra Petra Fialy (ODS) odsouhlasila, aby ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) podnikl potřebné kroky k vyhlášení tendru na výstavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Stát může podle Síkely dát prostřednictvím ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) pokyn k zahájení tendru. "V blízké době se obrátím na investora projektu, tedy firmu Elektrárna Dukovany II, vlastněnou společností ČEZ," řekl. Doplnil, že současné bloky elektrárny Dukovany je třeba odpojit nejpozději v roce 2045.

Podle ekologů řešení energetických potřeb stavbou velkých jaderných reaktorů odvádí pozornost od zvyšování energetické efektivity a rozvoje obnovitelných zdrojů, kde má podle nich ČR velké rezervy oproti jiným technologicky vyspělým zemím.

V tendru má být oslovena francouzská EDF, kanadsko-americký Westinghouse a jihokorejská KHNP. Na konci roku 2021 zveřejněná analýza energetického experta Stephena Thomase varuje, že všechny v poslední době stavěné reaktory těchto firem jsou minimálně o čtyři roky, ale také o více než deset let zpožděné. Ekologové upozorňují, že například v případě EDF a Westinghouse stály všechny spuštěné či téměř dokončené reaktory minimálně dvojnásobek ceny předpokládané při zahájení výstavby a mnohem více než v době, kdy byly tyto projekty poprvé představeny.

Firmy EDF a KHNP pak nemají podle ekologů žádný tlakovodní reaktor s limitem výkonu 1200 megawattů (MW), který je požadován pro Dukovany, jenž by byl někde stavěn, objednán nebo získal licenci. "To výrazně zvyšuje riziko problémů a tedy zdražení i zpoždění takové stavby prvního reaktoru svého druhu," uvedly ekologické organizace,

"Je mrzuté, že nová vláda si před vypsáním tendru nenechala zpracovat vlastní ekonomické analýzy, jak před volbami slibovala koalice Pirátů a STAN. Vyhlášení tendru, jehož výsledkem může být dodávka až čtyř reaktorů, přijde v důsledku použitého modelu veřejné podpory spotřebitele hodně draho," uvedl energetický konzultant Cally Edvard Sequens.

"Zkušenosti z posledních let ukazují, že odhady cen jaderných projektů ze strany vlád nebo energetických společností bývají hrubě podceněné. V případě nabídek pro výběrové řízení už dodavatelské firmy budou předkládat ceny, kterým samy věří natolik, aby se jim případné vítězství v tendru vyplatilo," řekl energetický expert Hnutí Duha Karel Polanecký.

Fiala dříve uvedl, že vyhodnocení tendru by mělo být uzavřeno do konce roku 2024, s vydáním stavebního povolení se počítá v roce 2029. Zkušební provoz je podle něj nutné spustit v roce 2036.

 
 
Reklama