Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V Kazachstánu, Uzbekistánu a Kyrgyzstánu mají rozsáhlé výpadky proudu

Bez elektřiny je podle agentury Interfax většina obyvatel největšího kazachstánského města Almaty, které má asi dva miliony obyvatel.

Výpadek nastal po odpojení hlavního elektrického vedení v Kazachstánu, informují s odkazem na sdělení úřadů tiskové agentury. Sítě tří bývalých sovětských republik jsou propojeny z časů Sovětského svazu a přes Kazachstán napojeny na ruskou elektrickou síť, kterou mohou využít k pokrytí neočekávaných nedostatků.

Bez elektřiny je i velká část obyvatel hlavního města Uzbekistánu Taškentu a kyrgyzské metropole Biškeku. Podle kazachstánského zpravodajského serveru Orda.kz výpadky nastaly také v jižní oblasti Turkestán, zejména ve městě Šymkent a také ve městě Taraz v sousední Žambylské oblasti.

Agentura Intefax s odkazem na tamní ministerstvo energetiky a místního dodavatele elektřiny napsala, že v Kyrgyzstánu je kromě hlavního města zasažena i Čujská oblast na severu. V Taškentu výpadek zastavil provoz metra. Podle zpráv médií taškentské letiště dočasně přestalo přijímat lety.

Severojižní elektrické vedení v Kazachstánu, které spojuje hustě obydlený jižní Kazachstán a jeho dva sousedy s hlavními elektrárnami v severním Kazachstánu a ruskou sítí, bylo podle provozovatelské společnosti KEGOC dnes ráno odpojeno kvůli "nouzové nerovnováze“ ve středoasijské části sítě. Úřady v Uzbekistánu a v Kyrgyzstánu podle agentury Reuters uvedly, že po nouzových odstávkách znovu spouštějí elektrárny a zpočátku zůstanou od středoasijské sítě odpojeny.

Operátor KEGOG od dodávek elektřiny na týden odpojil kazachstánské společnosti zabývající se těžbou kryptoměn, uvedl na svém webu ruský list Vedomosti s odvoláním na místní média. Připomněl, že loni v srpnu se Kazachstán v těžbě kryptoměn dostal na druhou příčku na světě, za Spojené státy a před Rusko, a to i kvůli zákazu této činnosti v Číně. Prezident odvětvového sdružení Alan Dordžijev prohlásil, že výpadek v dodávkách elektřiny nezpůsobili těžaři kryptoměn, ti jsou podle něj pouze obětními beránky, ale vysoká míra opotřebení energetické infrastruktury v zemi. To je podle něj výsledek nedostatečného financování, protože vláda udržuje ceny elektřiny dlouhodobě nízko.

List Vedomosti také připomíná, že výpadek elektřiny provázelo vypnutí dodávek tepla v Biškeku. Tam rovněž přestaly fungovat bankomaty a mnoha uživatelům také internet, místy ani netekla voda.

 
 
Reklama