Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Šéf německé SPD nevyloučil sankce proti plynovodu Nord Stream 2

Místo vyhrožování je klíčové s Moskvou jednat, pokud ale Rusko na Ukrajinu opravdu zaútočí, musí mít Německo dostupné všechny možnosti reakce.

Dnes to v rozhovoru se zpravodajskou televizí n-tv prohlásil předseda vládních sociálních demokratů (SPD) Lars Klingbeil, který nevyloučil následky ani pro dokončený, ale ještě nezprovozněný německo-ruský plynovod Nord Stream 2. Tento produktovod doposud sociálnědemokratický kancléř Olaf Scholz označoval jako projekt čistě soukromého sektoru, tento týden už takovéto označení nepoužil.

"Hrozí válka ve středu Evropy," řekl Klingbeil, podle kterého je třeba využít všechny možnosti k jednání s Ruskem. "Zbraní je v oběhu dost. Nyní je čas pro diplomacii," uvedl k dotazu, zda Německo nezmění postoj a nezačne Ukrajině podobně jako Spojené státy či Británie dodávat zbraně.

Klingbeil jako dobrou taktiku označil postup Scholzovy vlády, která je v komentářích k otázce následků pro Rusko v případě útoku na Ukrajinu zdrženlivá. "Rusko nemusí vědět, jakým následkům by čelilo," řekl. "Není potřeba o možných nástrojích spekulovat. Rusko musí jen vědět, že pokud takto bude dále pokračovat, přijdou přímé a jasné následky," uvedl.

"Pokud Rusko hranice politicky, nebo geograficky překročí, pak jsou na stole všechny možnosti," odpověděl na otázku, zda by se případná německá odveta týkala i plynovodu Nord Stream 2. Scholz doposud zahrnutí tohoto produktovodu mezi sankční možnosti odmítal, neboť ho neoznačoval jako politický projekt, ale jako projekt čistě soukromého hospodářského sektoru. Tento týden se na tiskové konferenci po jednání s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem už ale takovému termínu vyhnul, jak si povšimla německé média.

Nord Stream 2, který má přivádět zemní plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře, je dokončený a nyní čeká na souhlas k provozu od německých regulačních úřadů. Šéf Spolkové agentury pro sítě (Bundesnetzagentur) Jochen Homann ale uvedl, že plynovod nezíská povolení k provozu dříve než v červenci.

 
 
Reklama