Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Energie letos výrazně zdražují. Pro chytré domácnosti to však nemusí znamenat finanční pohromu

Svět aktuálně zažívá největší zdražování energií od otevření trhu s energiemi. Rostou ceny za elektřinu i plyn. Česko není výjimkou. Pro domácnosti to znamená jediné: jedna kWh se oproti předchozí topné sezóně několikanásobně zvýší. Existují však způsoby, jak se zahřát stejně, aniž by výroba tepla provětrala peněženky.

Řešení se jmenuje modernizace zdroje tepla. V kombinaci s důvěryhodným dodavatelem energií, který účtuje férové ceny reflektující vývoj cen na energetické burze PXE, je přitom možné oproti předchozím topným sezónám i ušetřit. „Celá řada domácností a bytových domů stále používá dnes již nevyhovující kotle. Zároveň mnoho z nich neřeší cenu plynu ani elektřiny. Tato kombinace potom znamená, že náklady za výrobu tepla jim rok od roku neúnosně rostou. Přitom stačí udělat tak málo,“ vysvětluje Michal Kulig, ředitel společnosti Yello, která jako alternativní dodavatel energií působí na českém trhu již devátým rokem.

Kotlíkové dotace čekají

Výměna kotle s sebou vždy nese nutné investice. Ty se však rychle vrátí, a navíc není nutné je mít všechny na vlastních bedrech. Program na výměnu nevyhovujících zdrojů tepla, tzv. kotlíkové dotace, vstoupil do nové fáze. Od 1. září 2022 bude podle zákona o ochraně ovzduší z roku 2012 povoleno používat pouze kotle třetí a vyšší emisní třídy podle ČSN EN 303-5. Provoz zastaralých kotlů bude zakázán a bude nutné je vyměnit za nové ekologické zdroje vytápění. Vlastníci nemovitostí mohou na jejich pořízení využít dotaci z programu Nová zelená úsporám.

Ministerstvo životního prostředí připravilo podporu z fondů EU. Ta je poskytována na instalace realizované od 1. 1. 2021 a činí 50 % ze způsobilých výdajů. Zároveň platí limity – na domácnost 100 tisíc Kč, u bytových domů 35 tisíc Kč na bytovou jednotku.

Modernizace kotelny ušetří finance

Změna pro bytové domy je sice náročnější, ale i zde se vyplatí. Snad každý majitel bytu v bytových domech a také členové výboru SVJ totiž vědí, že nejdražší položkou, kterou měsíčně platí, je vytápění nemovitosti a teplá voda. „Bezproblémová a plně funkční kotelna s ekonomickým provozem je sen každého z nás, který ale není nesplnitelný. Pokud je vaše plynová domovní kotelna stará více než 15 let, máte ještě atmosférické plynové kotle, které jsou neúsporné a málo účinné. Důvodem nehospodárnosti starých kotlů je nízká účinnost spalování, kotle navíc dosahují sotva 70% výhřevnosti. Řada z nich zároveň nedokáže fungovat na nižší než poloviční výkon, takže na jaře a na podzim při výrazném snížení tepelných ztrát vlastně vůbec neušetříte,“ deklaruje Michal Kulig.

Kdy začít přemýšlet o modernizaci

Moderní technologie umějí z kondenzačního kotle efektivně využít až 98 % použité energie. Šetří tak životní prostředí i finance, na rozdíl od starých kotlů, které vyrábějí teplo neustále. Moderní kotle bývají navíc vybaveny on-line dohledovým systémem, díky kterému lze na dálku provádět servisní úkony a detekovat závadu ještě dříve, než k ní dojde. Další alarmující položkou by měl být počet nutných servisních oprav, které dlouhodobě obtěžují obyvatele domu.

Úspora financí

Výměnou atmosférických kotlů za kondenzační kotle klesnou náklady na teplo běžně o 20–30 %. Další finance lze ušetřit změnou dodavatele plynu. Služba Yello Joule nabízí jednu cenu nezávislou na pásmu spotřeby. Ta aktuálně činí 1,041 Kč za kWh (včetně DPH). Nejde přitom o žádné laciné sliby, které se pak na faktuře rozplynou.

Více informací


Yello
logo Yello

Yello nabízí elektřinu a plyn domácnostem a malým podnikatelům na území České republiky. Yello sází na jednoduchost. Čitelné obchodní podmínky bez chytáků bereme jako samozřejmost. Každý zákazník může spravovat svůj účet on-line pomocí portálu Moje Yello. ...

 
 
Reklama