Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

USA neuvalí sankce na firmu Nord Stream 2 AG a jejího výkonného ředitele

Spojené státy neuvalí sankce na firmu Nord Stream 2 AG, která stojí za stejnojmenným chystaným rusko-německým plynovodem, a jejího výkonného ředitele.

Chystají je ale proti osmi ruským lodím a společnostem, které se na projektu podílejí. Ve středu místního času (dnes SELČ) to v Reykjavíku řekl americký ministr zahraničí Antony Blinken a ujistil, že Washington je nadále proti stavbě tohoto plynovodu. Nelibost nad neuvalením sankcí na Nord Stream 2 AG dala najevo Varšava, která patří k nejhlasitějším kritikům dotyčného projektu.

Rozhodnutí přichází v době, kdy se americký demokratický prezident Joe Biden snaží napravit vztahy své země s Německem. Ty utrpěly během vlády předchozího republikánského prezidenta Donalda Trumpa.

Spojené státy projekt plynovodu Nord Stream 2 dlouhodobě kritizují. Zvýší podle nich ruský politický a ekonomický vliv na Evropu. USA ho považují za nebezpečí pro Polsko a Ukrajinu, jejichž území se vyhne, povede po dně Baltského moře. Moskva a Berlín ale uvádějí, že jde o komerční záležitost. Plynovod je z 95 procent hotový.

Nesouhlas s tím, že USA nepřijmou sankce proti firmě Nord Stream 2 AG, dal najevo mluvčí polské vlády Piotr Müller. "Tato informace z bezpečnostního hlediska rozhodně není pozitivní, protože velice dobře víme, že Nord Stream 2 není jen obchodní projekt - je to hlavně geopolitický projekt," řekl podle agentury Reuters. "Projekt mění strukturu sil ve střední a východní Evropě, pokud jde o energetickou bezpečnost," dodal.

Polsko, které podniklo kroky ke snížení závislosti na ruských dodávkách plynu, vyjádřilo už při mnoha příležitostech námitky proti plynovodu Nord Stream 2. Podle přesvědčení Varšavy tento projekt dál posílí dominantní postavení ruského energetického giganta, koncernu Gazprom, v regionu.

Zklamání nad tím, že se sankce se nebudou týkat firmy Nord Stream 2 AG, zavládlo podle agentury AP i mezi některými členy Demokratické strany amerického prezidenta Bidena.

Bidenova administrativa uvalí sankce na čtyři ruské lodi, které pracují při pokládání potrubí na dně moře, a čtyři ruské společnosti, jež se na projektu podílejí. Firma Nord Stream 2 AG a její výkonný ředitel Matthias Warnig budou sice také označeni za ty, kdo porušují americké zákony, Biden ale využije svých pravomocí a od sankcí je osvobodí. Zákon mu to povoluje, pokud je to v americkém národním zájmu.

Společnost Nord Stream 2 AG vlastní ruský koncern Gazprom, investovalo do ní ale i několik evropských společností. Kritici tohoto projektu v Německu vyzývají vládu kancléřky Angely Merkelové, aby od něho upustila kvůli přístupu Moskvy k opozičnímu předákovi Alexeji Navalnému. Ve svých názorech na Nord Stream 2 se zásadně rozcházejí kandidáti na kancléřský post v zářijových parlamentních volbách. Zatímco kandidátka Zelených Annalena Baerbocková nedávno řekla, že by dostavbu plynovodu zrušila, kandidát konzervativní unie CDU/CSU Armin Laschet podporuje stanovisko současné vlády.

 
 
Reklama