Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Havlíček: Mezi Ruskem a Čínou je v otázce jádra rozdíl

Mezi Ruskem a Čínou je v otázce jádra rozdíl. Čína nestavěla žádný reaktor v Evropě, s Ruskem má Česká republika v energetice dlouhodobé vztahy.

Na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně to řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Česko podle čtvrtečního oznámení ministerstva průmyslu neosloví v tendru na stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany čínskou společnost CGN. Podle části opozice ale Havlíček obešel vládu i bezpečnostní složky, když o podklady k bezpečnostní prověrce by měl být požádán také ruský Rosatom.

Čína podle Havlíčka nestavěla žádný reaktor v Evropě. "Čína má jediný projekt mimo Čínu, a to je Pákistán. To pro nás není úplně signifikantní reference, byť netvrdíme, že to udělali špatně, to si nedovolujeme," řekl. "Rusko staví nebo připravuje bloky ve dvou zemích Evropské unie, s Ruskem máme dlouhodobé vztahy v oblasti energetiky," doplnil.

Další kroky k plánované dostavbě Dukovan mimořádně projedná v pondělí ráno Bezpečnostní rada státu a odpoledne vláda, uvedl dnes ve Sněmovně premiér Andrej Babiš (ANO).

Podle listopadového zjištění webu iROZHLAS.cz české tajné služby a ministerstva vnitra a zahraničí upozornily, že zadávací dokumentace k výběrovému řízení na stavbu nového bloku dostatečně nezohledňuje bezpečnostní zájmy státu. Vládě doporučily, aby s výzvou k účasti v tendru vůbec neoslovovala rizikové uchazeče. Podle dřívějších informací Deníku N jsou v tajném dokumentu označeny za možné strategické riziko firmy z Ruska a Číny.

Finální rozhodnutí o tendru na stavbu nového bloku bude podle Havlíčka na příští vládě. Z aktuálního vyjádření resortu vyplývá, že Česko v tendru neosloví čínského zájemce. Zůstávají čtyři uchazeči - francouzská EdF, jihokorejská KNHP, kanadsko-americký Westinghouse a také ruský Rosatom.

Plánované oslovení uchazečů je podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) de facto vyhlášením tendru. Krok ministerstva průmyslu ohrožuje Českou republiku, sdělil ve čtvrtek serveru Aktuálně.cz a týdeníku Respekt. Havlíček dnes několikrát oponoval, že nejde o vyhlášení tendru.

"V tuto chvíli se zažádají jednotlivé subjekty, aby zaslaly kompletní odpovědi na požadavky typu jaderná bezpečnost, kybernetická bezpečnost, konsorcia, dodavatelské řetězce. Bude se připravovat bezpečnostní dotazník v rámci ministerstva průmyslu, ČEZ, bezpečnostních složek, zmocněnce pro jádro. Poté, co bude bezpečnostní dotazník odsouhlasen, odešle se všem potenciálním uchazečům," řekl Havlíček. Do konce listopadu by pak měli potenciální uchazeči definitivně projevit, či neprojevit zájem o účast.

 
 
Reklama