Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Cena ropy Brent poprvé od začátku pandemie překročila 70 dolarů

K růstu přispěly zejména zprávy o útocích na ropná zařízení v Saúdské Arábii. Později však své zisky smazala a oslabuje, uvedla agentura Reuters.

Cena severomořské ropy Brent v pondělí ráno poprvé od začátku pandemie překonala hranici 70 dolarů za barel.Později však své zisky smazala a oslabuje, uvedla agentura Reuters.

V neděli kolem 20:00 SEČ cena severomořské ropy Brent klesala o 2,1 procenta na 67,92 dolaru za barel. Ráno se vyšplhala až na 71,38 USD, což byla nejvyšší hodnota od loňského ledna. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejno dobu oslabovala o 2,1 procenta na 64,73 dolaru za barel po výstupu až na 67,98 dolaru, nejvyšší úroveň od října 2018.

Jemenští povstalci v neděli zaútočili pomocí bezpilotních strojů a raket na některá zařízení saúdskoarabské ropné firmy Saudi Aramco, podle Rijádu však byly útoky neúspěšné.

"Situace se vytratila, když bylo zřejmé, že nebyla poškozena největší ropná zařízení na světě," řekl obchodník firmy Mizuho Bob Yawger.

Minulý týden se ceny ropy zvyšovaly v reakci na to, že se Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci dohodli ponechat v dubnu dosavadní omezení těžby bez větších změn. Brent si za celý minulý týden připsal přes pět procent.

Ceny ropy těží i z nadějí na oživení světové ekonomiky. Americký Senát o víkendu schválil soubor stimulačních opatření za 1,9 bilionu dolarů (41 bilionů Kč), který má ekonomice Spojených států pomoci překonat negativní dopady pandemie. Spojené státy jsou největší ekonomikou a největším spotřebitelem ropy na světě.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZATYPKONTRAKTAKTUÁLNÍ CENAPŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICEBrentkvěten67,9269,36
New York - NYMEXWTIduben64,7366,09
 
 
Reklama