Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Podnik Diamo zahájil propouštěcí pohovory pro 1252 zaměstnanců

Státní podnik Diamo dnes zahájil propouštěcí pohovory se zaměstnanci, které převzal od těžební společnosti OKD.

Podnik převzal od 1. března spolu s utlumovanými doly Darkov a ČSA 1749 zaměstnanců. S 1252 z nich ukončí pracovní poměr a 497 lidí si nechá na útlumové, likvidační a rekultivační práce. ČTK to dnes řekla mluvčí Diama Jana Dronská.

Pohovory se konají podle stanoveného harmonogramu v pracovních dnech od 07:00 do 16:00 na deseti místech na Karvinsku podle toho, kde zaměstnanci dosud pracovali. Jsou naplánovány do 10. března. Pohovory zajišťuje deset komisí, v každé z nich jsou zástupci odborů, OKD i Diama.

Už od 1. ledna převzal podnik od OKD utlumované doly Lazy, Dukla, Staříč a Frenštát se 749 zaměstnanci. V podniku zůstalo 200 z nich, ostatní odešli. Skoro všichni odcházející zaměstnanci tehdy rozvázali pracovní poměr dohodou, což pro ně bylo výhodnější.

Zaměstnanci dostanou odstupné, jehož výše závisí i na počtu odpracovaných let. "V případě ukončení pracovního poměru dohodou k 31. březnu může zaměstnanec obdržet až jedenáctinásobek průměrného měsíčního výdělku, v případě výpovědi pouze maximálně čtyřnásobek," řekla mluvčí.

V případě výpovědi lidem pracovní poměr skončí 31. května. "Výhodné je pro lidi většinou odejít dohodou. Pro mladší ročníky, pokud nemají odpracován potřebný počet let, je výhodnější výpověď," řekla Dronská.

Odcházející zaměstnanci mají nárok i na státní příspěvek ke zmírnění sociálních dopadů útlumu hornictví. "Mají na něj nárok všichni propuštění zaměstnanci, ale musí o něj požádat. Informace a formuláře dostávají při propouštěcích pohovorech. Pro horníky pracující pod zemí činí příspěvek 8000 korun měsíčně, pro ostatní 5300 korun měsíčně. Podporu mohou dostávat až pět let v závislosti na odpracované době a věku," řekla Dronská.

Moravskoslezský kraj má spolu s Ústeckým nejvyšší nezaměstnanost v zemi. Na konci ledna činila 5,8 procenta a bez práce bylo přes 47.000 lidí.

OKD je jediným producentem černého uhlí v republice. Těžbu postupně ukončuje, protože se nevyplácí. V současnosti se v Česku těží černé uhlí už jen v Dole ČSM ve Stonavě, který podle ministra průmyslu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) bude v provozu minimálně do konce roku 2022. OKD má nyní přibližně 2800 vlastních zaměstnanců a zhruba 800 dodavatelských pracovníků.

Náklady na útlum dolů OKD do roku 2035 mají dosáhnout zhruba 15,6 miliardy korun. Jsou v tom zahrnuty i náklady na zajišťování báňské záchranné služby a státní příspěvek pro propuštěné zaměstnance. Majitelem OKD je od roku 2018 prostřednictvím své společnosti Prisko stát.

 
 
Reklama