Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Gazprom očekává spuštění plynovodu Nord Stream 2 v letošním roce

Ruská plynárenská společnost Gazprom počítá se spuštěním nového plynovodu Nord Stream 2 v letošním roce, a to navzdory sankcím ze strany Spojených států.

S odvoláním na prezentaci podniku o tom dnes informovala agentura RIA. Plynovod má přivádět zemní plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře.

Projekt Nord Stream 2 je už hotov z 94 procent. K jeho dokončení ještě zbývá položit zhruba 120 kilometrů potrubí v dánských vodách a necelých 30 kilometrů ve vodách německých.

Práce na plynovodu se obnovily loni v prosinci asi po roční přestávce, která byla důsledkem oznámení sankcí ze strany Spojených států. Washington chce snížit závislost Evropy na ruské energii a zároveň podpořit prodej amerického zkapalněného zemního plynu na evropském trhu, poznamenala agentura Reuters.

Tento měsíc ruská loď Fortuna obnovila pokládku potrubí pro Nord Stream 2 v dánských vodách. Podle dánských úřadů by tyto práce měly být hotovy do konce dubna.

Nord Stream 2 má zdvojnásobit přepravní kapacitu již existujícího plynovodu Nord Stream na 110 miliard krychlových metrů ročně. Projekt se v poslední době ještě více zpolitizoval v souvislosti s uvězněním ruského opozičního předáka Alexeje Navalného.

 
 
Reklama