Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ropa Brent je nad 60 dolary, nejvýše od loňského ledna

Cena severomořské ropy Brent dnes kvůli těžebním škrtům a nadějím na stimulační balík americké vlády vystoupila nad 60 dolarů za barel.

Je tak stejně jako americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) nejvýše od loňského ledna. Cenám komodit pomáhá i levný dolar, který je zlevňuje držitelům jiných měn.

Kolem 10:30 SEČ si Brent připisoval asi 1,4 procenta na 60,15 dolaru za barel. WTI ve stejnou dobu vykazovala nárůst o 1,3 procenta na 57,56 dolaru za barel. Cena nejbližšího kontraktu na WTI se loni na jaře poprvé ocitla i v záporných hodnotách.

Ropě pomáhá k růstu závazek Saúdské Arábie, že v únoru a březnu sníží dodávky suroviny nad rámec dohody s dalšími členy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejími spojenci včetně Ruska. Podle analytika společnosti OCBC Howieho Leea Saúdská Arábie jako přední světový vývozce ropy tak vyslal velmi silný signál pro růst cen.

Znamením, že rychlé dodávky ropy na trh řídnou, je takzvaný spread, tedy cenový rozdíl mezi Brentem a WTI, který se dnes vyšplhal také nejvýše od loňského ledna. Cena WTI se odvíjí od cen ropy vytěžené v USA. Severomořský Brent je už několik let dražší než WTI a odvíjí se od něj i ceny většiny druhů ropy ve světě.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZATYPKONTRAKTAKTUÁLNÍ CENAPŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICEBrentduben60,1559,34
New York - NYMEXWTIbřezen57,5656,85
 
 
Reklama