Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ExxonMobil se loni kvůli koronaviru poprvé propadl do ztráty

Americký ropný a plynárenský gigant ExxonMobil se loni propadl od ztráty 22,4 miliardy USD (483 miliard Kč) ve srovnání se ziskem 14,3 miliardy USD v roce předchozím.

Firma tak zaznamenala celoroční ztrátu poprvé od vstupu na burzu v roce 1972. Exxon dnes uvedl, že pokles cen ropy a plynu v důsledku pandemie snížil i hodnotu jeho majetku. Po tlaku akcionářů a veřejnosti firma rovněž zakládá samostatnou divizi zaměřenou na šetrnější produkci energie.

ExxonMobil loni vykázal ztrátu ve všech čtvrtletích. Firma je také pod tlakem investorů, kteří prosazují změny ve správní radě a lepší strategii pro přechod k čistějším palivům. ExxonMobil je největším producentem ropy a zemního plynu ve Spojených státech. Firma působí po celém světě, včetně České republiky.

Ve čtvrtém čtvrtletí čistá ztráta činila 20,2 miliardy USD proti zisku 5,69 miliard USD předloni. Firma zaúčtovala mimořádné odpisy kvůli snížení hodnoty majetku za 20 miliard USD v těžbě z břidlic. Bez těchto mimořádných nákladů Exxon vykázal zisk tři centy na akcii.

Firma ale potěšila investory oznámením, že zachová dividendu. Investoři se obávali, že ji sníží, aby si zlepšila finanční situaci. Exxon sice čelí nejhorší krizi v moderní historii, jeho současná dividenda je však podle výnosu na akcii třetí nejvyšší ve srovnání s dalšími firmami zahrnutými v indexu S&P 500.

Po mnohaletém tlaku ochránců životního prostředí, akcionářů i veřejnosti Exxon dnes také oznámil, že zakládá samostatnou divizi ExxonMobil Low Carbon Solutions. Ta se zaměří na odklon od fosilních paliv a přechod k šetrnější produkci energie.

ExxonMobil vznikl v roce 1999 sloučením firem Exxon a Mobil. Podnik je největší z nástupnických firem po někdejším kolosu Standard Oil, u jehož zrodu stál americký podnikatel John Rockefeller.

S problémy se kvůli pandemii potýkají i další ropné firmy. Kvůli pandemii vlády mimo jiné omezily cestování, což prudce snížilo poptávku po pohonných hmotách. Britská společnost BP vykázala za loňský rok první ztrátu za deset let, americký Chevron se propad do ztráty poprvé do roku 2016.

 
 
Reklama