Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Veolia Energie urychlí modernizaci Teplárny Karviná, opustí uhlí

Společnost Veolia Energie ČR urychlí modernizaci Teplárny Karviná za více než miliardu korun. Přestane tam využívat uhlí dříve, než původně plánovala.


Teplárna Karviná, foto © Veolia

V první fázi postaví kotle na zemní plyn a poté multipalivový kotel, který bude vyrábět teplo z biomasy a takzvaných tuhých alternativních paliv z vytříděných nerecyklovatelných odpadů. Modernizace teplárny, která výrazně sníží emise, by mohla být dokončena v roce 2026. Firma to dnes sdělila ČTK v tiskové zprávě.

Původní projekt postavený především na stavbě multipalivového kotle firma časově posouvá a upravuje v souladu s aktuálními trendy. Upravený projekt bude muset absolvovat nový proces posouzení vlivů na životní prostředí EIA a nové územní řízení.

V první fázi po plynofikaci bude ještě firma dočasně využívat i ekologizovanou uhelnou technologii. Uhlí úplně odstaví po dokončení výstavby multipalivového kotle, což by mělo být v roce 2026.

"Plánovaný mix paliv nového kotle byl omezen jen na biomasu a takzvaná tuhá alternativní paliva. Ta jsou považovaná za ekologický a legislativně preferovaný způsob využití vytříděných lokálních odpadů, zejména komunálních," uvedla firma.

Už na konci příštího roku se firma chystá odstavit a nahradit Teplárnu ČSA, která nebyla modernizována a už nebude vyhovovat zpřísněným limitům.

"Nová koncepce modernizace karvinské teplárny umožní dodržet včas všechny ekologické limity, zajistit v plném rozsahu plynulé dodávky tepla na Karvinsku i po plánovaném odstavení Teplárny ČSA a zároveň urychlit odchod od využívání uhlí. Přípravy už jsme zahájili," uvedl technický ředitel a ředitel pro výkonnost Veolie Energie Pavel Míčka.

Náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka (ODS) uvedl, že kraj rozhodnutí Veolie podporuje. "Zapadá do naší strategie a věříme, že přispěje k celkovému snížení závislosti průmyslu a energetiky našeho kraje na uhlí. Uvědomujeme si, že to bude znamenat obrovské investice, a proto usilujeme o nastavení dotačních programů tak, aby i velké firmy mohly na své projekty využít evropské i národní dotace," uvedl Unucka.

Teplárna Karviná a Teplárna ČSA dodávají teplo a teplou vodou 50.000 domácností, školám, nemocnicím, úřadům i firmám v Karviné, Havířově a okolních obcích. Teplárna Karviná prodělala v minulých letech rozsáhlou ekologizaci. Její výrobní kapacitu firma zvýší na úkor Teplárny ČSA.

Veolia Energie ČR a její dceřiné společnosti dodávají dálkové teplo do 325.000 domácností v Moravskoslezském, Olomouckém, Středočeském a Karlovarském kraji, v Praze a na dalších místech. Zaměstnává okolo 1600 lidí. V roce 2019 měla zisk 525 milionů korun a výnosy 8,5 miliardy korun.

 
 
Reklama