Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Temelín má za leden dosud nejvyšší měsíční výrobu, 1,62 TWh

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila v lednu 1,62 terawatthodiny (TWh) energie, což je nejvyšší měsíční výroba od začátku jejího provozu v prosinci 2000.


Jaderná elektrárna Temelín, foto © TZB-info

Pomohly loňská výměna separátorů na druhém bloku a chladné počasí. Mráz provoz reaktoru neovlivňuje, díky ochranné budově jsou tam stabilní podmínky celý rok. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil temelínský mluvčí Marek Sviták.

Rekord ovlivnil hlavně druhý blok. Energetici tam loni vyměnili dva separátory, které z páry procházející turbínou odstraňují vlhkost a pak ji přihřívají. Výkon bloku stoupl o čtyři megawatty. "Z hlediska životního prostředí pomohla lednová výroba obou našich jaderných elektráren ušetřit přes dva miliony tun oxidu uhličitého, vypuštěných z uhelných elektráren," uvedl člen představenstva ČEZ Bohdan Zronek.

Chladné počasí Temelínu prospívá. Prvních pět nejvyšších měsíčních výrob za dobu provozu připadá na leden či prosinec. Oba měsíce mají 31 dní, v zimě se také lépe ochlazuje voda, která proudí mezi věžemi a kondenzátory.

"Navíc vyšší výroba jaderných elektráren se kryje s vyšší spotřebou elektřiny v zimě. Ta je v našich zeměpisných šířkách v zimě o čtyřicet procent vyšší než v létě a v mrazech se rozdíl ještě prohlubuje. Spotřeba roste s každým stupněm pod nulou v průměru přibližně o půl procenta," uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Jaká bude celá letošní výroba, nechce vedení Temelíma předpovídat. Navíc před jarní odstávkou posílilo koronavirová opatření a zaměstnance plošně testuje. "Odstávka prvního bloku začne v závěru března a bude znamenat zvýšený pohyb lidí. Proto musíme udělat maximum pro jejich ochranu i ochranu celé lokality. Jsme součástí kritické infrastruktury," uvedl ředitel elektrárny Jan Kruml.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,75 terawatthodiny (TWh), letos od začátku roku 1,6 TWh.

 
 
Reklama