Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Slovinsko uzavřelo s USA dohodu o spolupráci v jaderné energetice

Slovinsko podepsalo se Spojenými státy memorandum o porozumění ohledně strategické spolupráce v oblasti civilního využití jaderné energie.

Dosavadní úzké vztahy obou zemí na poli energetiky se tím dále posílí, uvedla dnes agentura APA. Slovinský ministr infrastruktury Jernej Vrtovec řekl, že podpis dohody neznamená zvýhodněné postavení americké společnosti Westinghouse při plánované stavbě nového bloku jaderné elektrárny Krško.

"Žádný podnik nebude zvýhodněn," řekl podle agentury STA Vrtovec po úterním podpisu memoranda ve Washingtonu. Technologie a zhotovitel nového bloku elektrárny budou podle ministra vybráni ve výběrovém řízení, na které nebude mít vliv politika, nýbrž odborníci.

Rozhodnutí o nahrazení jediného stávajícího bloku novým dosud nepadlo a očekává se, že Slovinsko tak učiní v příštích letech. "Než se rozhodneme pro druhý blok s reaktorem, je potřeba učinit ještě mnoho kroků. Musíme mimo jiné sehnat veškerá povolení, která žádají ochránci životního prostředí," řekl Vrtovec. "Jsem pro druhý reaktor, musí pro to ale být splněny všechny předpoklady," dodal s tím, že jednou z podmínek je vybudování úložiště jaderného odpadu.

Vrtovec odmítl jako neopodstatněné námitky, že váhu podepsaného memoranda snižuje skutečnost, že bylo podepsáno s končící administrativou Donalda Trumpa, s níž se konzervativní vláda Janeze Janši snažila pěstovat blízké vztahy. Podle Vrtovece bude strategický dialog, který zahájili slovinský ministr zahraničí Anže Logar se svým americkým protějškem Mikem Pompeem, pokračovat i za nové americké administrativy.

V Kršku funguje od roku 1983 jeden reaktor od Westinghouse o výkonu 700 megawattů, který má povolení k provozu do roku 2023 s možností prodloužení o dvacet let. Od rozpadu Jugoslávie začátkem 90. let provozuje elektrárnu Slovinsko společně s Chorvatskem a vyrobená elektřina putuje do obou zemí.

Bývalý slovinský premiér Marjan Šarec loni uvedl, že zájem o účast na stavbě nového bloku projevily USA a Rusko. Stejně jako v případě plánované dostavby české jaderné elektrárny Dukovany vyvolává slovinský záměr kontroverze se sousedním protijaderně založeným Rakouskem.

 
 
Reklama