Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ČEPS zprovoznil u Sokolova novou rozvodnu Vítkov

Společnost ČEPS dokončila na Vítkově u Sokolova novou rozvodnu Vítkov včetně vyvedení do rozvodny společnosti ČEZ Distribuce. Šlo o investici za zhruba 700 milionů korun.


Rozvodna, ilustrační foto © TZB-info

Rozvodna má zajistit významné posílení přenosové soustavy v západních Čechách, uvedla firma ČEPS. Stavba navazuje na výstavbu nového dvojitého vedení Vítkov - Přeštice.

Stavba zapouzdřené, plynem izolované rozvodny GIS (Gas Insulated Switchgear) 420 kV Vítkov začala po více než pětileté přípravě v dubnu 2018. Plánovaný termín zprovoznění v letošním roce byl splněn i přes problémy způsobené pandemií koronaviru na straně dodavatele.

Nový uzel významně posílí přenosovou soustavu v západních Čechách a zajistí dostatečný rezervovaný transformační příkon i výkon, uvedl Stanislav Votruba, člen představenstva ČEPS. Výstavba nové rozvodny je součástí evropských projektů společného zájmu (PCI).

ČEPS působí v ČR jako výhradní provozovatel přenosové soustavy na základě licence od Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Udržuje, obnovuje a provozuje 43 rozvoden se 77 transformátory a vedení o celkové délce přes 5500 kilometrů. Sto procent akcií společnosti vlastní přes ministerstvo průmyslu a obchodu stát.

 
 
Reklama