Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ropné firmy ExxonMobil a Chevron mají kvůli pandemii ztrátu

Přední americké ropné firmy ExxonMobil a Chevron se ve třetím čtvrtletí propadly do ztráty. Přispěla k ní zejména pandemie nového koronaviru, která snížila poptávku po ropě i cenu suroviny.

Čistá ztráta Exxonu činila 680 milionů USD (15,9 miliardy Kč) ve srovnání se ziskem 3,17 miliardy USD loni. Chevron vykázal ztrátu 207 milionů USD (4,8 miliardy Kč) po loňském zisku 2,9 miliardy USD. Vyplývá to z dnešních zpráv obou firem.

ExxonMobil, který je v USA jedničkou na trhu s ropou, vykázal ztrátu už třetí čtvrtletí za sebou. Výnosy se snížily o 29 procent na 46,2 miliardy USD (1,1 bilionu Kč).

Exxon tento týden uvedl, že zruší zhruba 15 procent pracovních míst. Část investorů se obávala, že firma sníží dividendu, podnik ale uvedl, že ji zachová na 87 centech za akcii. Naznačil tak, že to bude poprvé od roku 1982, kdy ji za celý rok nezvýší.

Konkurenčnímu Chevronu se podařilo vykázat zisk bez mimořádných položek, i když ten klesl na 201 milionů USD z loňských 2,9 miliardy USD. Pomohlo mu výrazné snížení výdajů a investic do nových projektů. Těžba ale o sedm procent klesla, výnosy se snížily o 31 procent na 24 miliard USD (skoro 561 miliard Kč).

Výsledky obou firem se zlepšily ve srovnání s předchozím kvartálem, kdy oba podniky dohromady vykázaly ztrátu devět miliard USD, upozornila agentura AP. Finanční ředitel Chevronu nicméně uvedl, že zatím je brzy na prohlášení, že to nejhorší má podnik z hlediska poklesu poptávky po ropě související s pandemií už za sebou. Výhled spotřeby bude podle něj záviset na tom, jak se bude jednotlivým zemím dařit dostat pandemii pod kontrolu, což se zatím neví.

Ropné firmy letos byly nuceny výrazně snížit rozpočtové výdaje. Mohl za to propad poptávky po ropě i cen v reakci na pandemii covidu-19. Ceny ropy jsou nyní proti stejnému období loni nižší zhruba o 40 procent.

 
 
Reklama