Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V Praze je 100 chytrých trafostanic

V hlavním městě byla dnes uvedena do provozu 100. chytrá trafostanice. Stojí u sídliště Velká Ohrada ve Stodůlkách a elektřinu z ní bude využívat asi 360 odběratelů.


Transformátor přenosové soustavy, ilustrační foto © TZB-info

Hlavním přínosem chytrých distribučních stanic je významné zkrácení detekce a lokalizace poruchy v síti a následná rychlejší obnova dodávek energie odběratelům, uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

"Díky komunikaci chytrých stanic jsme schopni rozvíjet projekty smart city daleko efektivněji a rychleji," uvedl radní Jan Chabr (TOP 09).

Distribuční stanice slouží k transformaci elektrické energie z vysokého napětí 22 kilovoltů, které vychází z velkých rozvoden na území Prahy, na nízké napětí, které se používá v domácnostech. Chytré trafostanice navíc disponují mimo jiné dálkovým měřením, dálkovou detekcí poruchy a ovládáním na hladině vysokého napětí. Podle Chabra by se tyto stanice v budoucnu měly využívat například i při rozvoji dobíjecí infrastruktury v rámci elektromobility nebo fotovoltaických elektráren. "Zásluhou chytrých stanic bude možné řídit výše uvedené technologie v reálném čase a využívat je tak na maximum," doplnil radní.

Dnes zprovozněná distribuční stanice stojí u křižovatky ulic Červeňanského a Janského u sídliště Velká Ohrada na území Prahy 13. Elektřinu z ní odebírá přibližně 330 domácností a 30 organizací a podnikatelských subjektů včetně Hasičského záchranného sboru hlavního města.

Do roku 2030 by podle předsedy představenstva společnosti PREdistribuce, která zajišťuje distribuci elektřiny na území Prahy a města Roztoky, Milana Hampla měla být chytrou technologií osazena v Praze asi jedna třetina stanic. Doplnil, že chytré stanice se do provozu nasazují od loňského roku.

Podle tiskové zprávy je v současné době na území Prahy a Roztok 4556 distribučních transformačních stanic.

 
 
Reklama