Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Největší rafinerie v USA Marathon propustí 12 procent zaměstnanců

Největší americká rafinerská společnost Marathon Petroleum propustí ve Spojených státech zhruba 2050 zaměstnanců, tedy 12 procent celkové pracovní síly.

Své rozhodnutí firma v noci na dnešek odůvodnila pandemií nemoci covid-19, která prudce snížila globální poptávku po pohonných hmotách.

Rafinerie a producenti ropy po celém světě snižují počty zaměstnanců, výdaje a produkci, aby se vyrovnali s poklesem cen ropy a globálním nadbytkem pohonných hmot na trhu. Marathon kvůli tomu odstavil na dobu neurčitou své rafinerie v Kalifornii a Novém Mexiku.

Propouštění se netýká zaměstnanců čerpacích stanic. Marathon se v srpnu dohodl, že divizi Speedway prodá japonské firmě Seven & i Holdings. Dohoda by měla být dokončena v příštím roce.

V září oznámily propuštění deseti procent zaměstnanců firmy Royal Dutch Shell a LyondellBasell Industries. Přední americké ropné firmy Chevron a Exxon Mobil jsou také v procesu restrukturalizace svého podnikání, která jim má pomoci zastavit ztráty.

Marathon očekává, že ve třetím čtvrtletí v souvislosti s propuštěním vykáže mimořádné náklady 175 milionů USD (čtyři miliardy Kč). Analytici dotazovaní agenturou Refinitiv předpovídají, že firma vykáže za třetí čtvrtletí ztrátu 623 milionů USD. V první polovině roku její ztráta činila 9,2 miliardy USD. Akcie společnosti od počátku roku ztratily 52 procent, napsala agentura Reuters.

 
 
Reklama