Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Fotovoltaika a střešní krytina v jednom

Kdo staví nebo uvažuje o rekonstrukci střechy, zároveň často přemýšlí o fotovoltaice. Málokdo ale ví, že existuje řešení, které v sobě spojuje fotovoltaiku a střešní krytinu.

Kdo staví nebo uvažuje o rekonstrukci střechy, zároveň často přemýšlí o fotovoltaice. Zamýšlí se o způsobu kotvení solárních panelů a o jejich dopadu na integritu a životnost střechy. Málokdo ale ví, že existuje řešení, které v sobě spojuje fotovoltaiku a střešní krytinu.

Jedná se o tzv. aktivní střechu, která využívá solární panely sklo-sklo, zvané též dual glass. Tyto celoskleněné fotovoltaické panely o velikosti cca 1x2 metry jsou tvořeny „sendvičem“ tvrzené sklo-FV článek-tvrzené sklo. Jednotlivé panely jsou spojovány speciálním rámem, který zajišťuje jak dokonalou izolaci proti dešti, tak i potřebné větrání. Rám je navržen tak, že se dá bez problému napojit na každou střešní krytinu. Konstrukce nahrazuje střešní tašky, šindel, plech aj.

Termoizolační vlastností panelů jsou identické jako u stejně silného skla. Na jejich výrobu se používá sklo vyvinuté pro automobilový průmysl. Celoskleněné panely jsou proto mimořádně odolné proti všem povětrnostním vlivům a jejich životnost se odhaduje na min. 50 let. Překvapí i nadstandartní produktová záruka 30 let. Navíc evropský výrobce zaručuje, že během 30 let provozu výkon panelu neklesne pod 90 % původního výkonu.

Velmi zajímavý je vzhled panelů sklo-sklo. Konstrukce na střeše působí velmi čistým moderním dojmem a průhlednost skla dává výrobku další možnosti využití. Rozestupy mezi FV články se dají udělat na míru a zajistí až 45% průhlednost. Kromě solární střechy se dají solární panely použit na zastřešení bazénů, zimní zahrady, pergoly nebo na stavbu solárního parkoviště, takzvaného carportu.

 
 
Reklama