Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

IEA: Pandemie a mírná zima rekordně sníží poptávku po plynu

Koronavirová krize a mírná zima na severní polokouli letos povedou k rekordnímu snížení poptávky po zemním plynu.

Ve svém ročním výhledu to dnes uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Světová poptávka po zemním plynu se podle ní sníží o čtyři procenta, respektive o 150 miliard metrů krychlových, na 3,85 bilionu metrů krychlových. To představuje dvojnásobný pokles ve srovnání s poklesem po finanční krizi v roce 2008.

Hlavní světové trhy se zemním plynem za sebou mají rekordní pokles ceny, protože koronavirová opatření a následné snížení průmyslové výroby vedly ke snížení poptávky.

Odvětví těžby ropy a zemního plynu kvůli tomu snižuje výdaje a odkládá investice. Ačkoli se v příštím roce podle IEA poptávka zlepší, agentura má za to, že na úroveň před pandemií nemoci covid-19 se vrátí jen pomalu.

Vyspělejší trhy v Evropě, Severní Americe a v Asii zaznamenají největší pokles poptávky, který bude zodpovědný za tři čtvrtiny jejího letošního celosvětového snížení.

"Očekává se, že světová poptávka po zemním plynu se postupně obnoví během následujících dvou let. Neznamená to ale, že se rychle vrátí k normálu," uvedl šéf IEA Fatih Birol. "Koronavirová krize bude mít trvalý dopad na rozvoj trhu do budoucna. Sníží tempo růstu a zvýší nejistotu," dodal.

Výkonná ředitelka Českého plynárenského svazu Lenka Kovačovská naopak upozornila, že Evropská komise (EK) plánuje do plynárenského sektoru výrazné dotace. Odkázala přitom na slova místopředsedy EK Franse Timmermanse, že zemní plyn sehraje v Evropské unii klíčovou roli při nahrazování uhlí a v přechodu k energetice plně využívající obnovitelné zdroje.

"Vítáme slova Evropské komise o tom, že zemní plyn představuje dlouhodobě udržitelnou a ekologickou komoditu, jejíž používání by mělo být výrazněji podporováno z evropských peněz. S ohledem na snižování emisí a energetickou bezpečnost má zemní plyn, stejně jako další obnovitelné a dekarbonizované plyny, v budoucím evropském i tuzemském energetickém mixu nezastupitelné místo," dodala Kovačovská.

Výkonný ředitel investiční skupiny Energy financial group Tomáš Voltr dnes ČTK řekl, že vzhledem ke globálnosti energetického trhu je nemyslitelné, aby se jeho výkyvy neodrazily také v Česku. "Ceny může významně ovlivnit například to, že se letos dočkáme teplé zimy. Pokud tomu tak bude, menší odběr plynu sníží i jeho ceny na trhu. Na druhou stranu je fakt, že případný přechod uhelných elektráren na plyn by mohl v budoucnu poptávku opět oživit. Pro tento typ provozů může být zajímavým doplňkem palivového mixu biometan," dodal.

Po roce 2021 bude podle IEA za většinou nárůstu poptávky po plynu stát Asie, a to v čele s Čínou a Indií. Hlavním zdrojem růstu světového obchodu se zemním plynem bude jeho zkapalněná podoba. Hrozí ale, že trh bude přesycen a udrží se nízké ceny. Nová produkce a infrastruktura se totiž začínají zprovozňovat ve chvíli, kdy je růstový trend na trhu s plynem slabší než v době, kdy se do těchto projektů investovalo, upozorňuje Mezinárodni agentura pro energii.

 
 
Reklama