Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Společnost Elektrárna Dukovany II naplno startuje

Další významný krok na cestě ke stavbě nového jaderného zdroje v Dukovanech dnes uskutečnila firma ČEZ.

Naplno začala fungovat její stoprocentně vlastněná dceřiná společnost Elektrárna Dukovany II, do které přešla naprostá většina zaměstnanců, kteří v mateřském podniku stavbu bloku či bloků připravují. Energetický koncern postupuje v souladu s rozhodnutím vlády a plní plán státu na dlouhodobé zajištění energetické bezpečnosti a ochrany klimatu.

Akciová společnost, která bude zajišťovat jednu z nejvýznamnějších investičních akcí České republiky, má jasné úkoly. Mimo jiné musí připravit a zvládnout výběrové řízení na hlavního dodavatele, získat povolení k umístění, územní rozhodnutí a řadu dalších rozhodnutí a stanovisek, nebo třeba připravit lokalitu ke stavbě.

„Postupujeme striktně v souladu s dohodou s vládou. Máme zde námi plně vlastněnou, ale zároveň už samostatnou firmu, která má všechny kompetence a prostředky pro to, aby přípravu a stavbu nového zdroje v Dukovanech zvládla. ČEZ má nadále plnou zodpovědnost, ale kdyby stát v budoucnu projekt přebíral, pak dostane odborně i personálně a naplno fungující firmu a ne žádnou prázdnou schránku,“ vysvětluje předseda představenstva a generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš.

Firma Elektrárna Dukovany II není úplně novým subjektem. Vznikla již na konci roku 2015 a má za sebou první významné kroky. Tím hlavním bylo podání žádosti o povolení k umístění jaderného zařízení v lokalitě Dukovany. Zdánlivá formalita obnášela pět let příprav rozsáhlé dokumentace, analýz a průzkumů. Zaměstnanci ČEZ, kteří se na nich podíleli, nyní přešli do nové dceřiné společnosti.

„Od prvního června je součástí takzvané EDU II 80 zaměstnanců, kteří patří mezi největší odborníky nejen v České republice, ale i na světě. Jsou to specialisté na řadu oblastí, od řízení inženýrských projektů, jadernou bezpečnost až po experty na výběrová řízení. Nejde ale o žádnou nárazovou změnu, na projektu už pracují a pro naprostou většinu z nich se nic zásadního nemění, dál vše sdílí a spolupracují s kolegy z mateřské firmy,“ upřesňuje generální ředitel Elektrárny Dukovany II Petr Závodský.

Kromě Elektrárny Dukovany II založila firma ČEZ i další akciovou společnost Elektrárnu Temelín II. Ta má na starosti přípravu nového zdroje v jižních Čechách. Mateřský koncern, který obě firmy stoprocentně vlastní, se ale nyní soustředí na lokalitu na pomezí Vysočiny a jižní Moravy. Stávající bloky chtějí energetici provozovat celkem 60 let.

„V Dukovanech nám zbývá přibližně 25 let, kdy máme v plánu odstavit první stávající blok a současně musíme řešit útlum uhlí a snižování emisí CO2 i vykrývat plánovanou spotřebu, takže nám tyto kroky jednoznačně dávají smysl,“ doplňuje člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika ČEZ Bohdan Zronek, pod kterou jak nové společnosti, tak i stávající elektrárny a další společnosti spadají.

 
 
Reklama