Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V Česku klesá kvůli omezením proti pandemii spotřeba elektřiny

V Česku v posledních dnech klesá spotřeba elektřiny. Důvodem jsou přijatá omezení kvůli šířící se pandemii nového koronaviru, kdy jsou zavřené například obchody a restaurace.


© Fotolia.com

Vyplývá to z vyjádření distributorů. ČEZ zaznamenal v posledních dnech na svém distribučním území zhruba pětiprocentní pokles spotřeby v porovnání s předchozím týdnem, Pražská energetika hovoří o poklesu kolem deseti procent. E.ON hlásí meziroční pokles přibližně o pět procent.

"Zatím jde o předběžná data. S každým dnem je klesající tendence, takže se již pohybujeme na úrovni poklesu o šest procent. Pokles bude určitě podstatně pokračovat, především s přerušením výroby v automobilkách, na které jsou navázány desítky dalších dodavatelů," řekl dnes ČTK mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Z pohledu regionů eviduje podle něj firma největší procentní pokles spotřeby v pracovních dnech na Moravě a v západních Čechách, nejmenší zatím ve východních Čechách. "Na poklesu spotřeby se kromě aktuální mimořádné situace kolem koronaviru podílí i poměrně vysoká venkovní teplota," uvedl Kříž.

Mluvčí Pražské energetiky (PRE) Petr Holubec ilustroval nižší spotřebu na hodnotě takzvaného průměrného špičkového zatížení. Jde o maximální momentální příkon, který je v daný den potřeba. Zatímco před týdnem byl zhruba 1000 megawattů (MW), nyní je to asi 850 MW.

"Je to logické - jsou zavřená obchodní centra, doprava jezdí v prázdninovém režimu, jsou zavřené obchody, restaurace, nefungují další věci. Ano, možná mírně roste spotřeba domácností, tím, že jsou lidé doma, ale to pokles nevyrovná," řekl ČTK Holubec. Také podle něj hraje roli i teplé počasí, při kterém spotřeba elektřiny tradičně klesá.

"Ve čtvrtek 12. března vyhlásila vláda od 14:00 pro Českou republiku stav nouze. Od tohoto dne lze v meziročním srovnání pozorovat klesající trend spotřeby elektrické energie i plynu. U elektřiny jde v průměru zhruba o pět procent, u plynu je propad ještě větší. Výjimkou byla neděle 15. března, kdy průměrná denní teplota byla oproti loňskému roku poměrně výrazněji nižší, takže lidé v tento den v porovnání s loňskem mnohem více topili," potvrdila mluvčí E.ON Martina Slavíková.

Kříž připomněl, že ve skupině ČEZ zůstávají nyní na pracovištích jen lidé, kteří jsou bezprostředně nutní k provozu elektráren a na dalších klíčových místech potřebných například k distribuci elektrické či tepelné energie. "Většinou se jedná o směnové pracovníky elektrárny a montéry ČEZ Distribuce. Další jsou převážně doma na pohotovosti, aby mohli případně nahradit z různých důvodů nepřítomného kolegu. Většina zaměstnanců, na nichž není závislá výroba či distribuce, je pak doma na home office," doplnil. Podobná opatření zavedly další energetické firmy.

V Česku se nákaza koronavirem poprvé prokázala 1. března. V zemi platí nouzový stav, výrazné omezení volného pohybu lidí i většiny aktivit. Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku během dneška stoupl na 631.

 
 
Reklama