Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ČEZ Distribuce omezí odstávky elektřiny, E.ON ruší všechny

Společnost ČEZ Distribuce od pondělí až do odvolání výrazně omezí počet odstávek elektřiny.


© Fotolia.com

Chce tím pomoci lidem, stále víc jich totiž v současné době pracuje z domova kvůli pandemii nového typu koronaviru. ČTK to dnes oznámil mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol. Všechny plánované odstávky elektřiny v ČR ruší i firma E.ON Distribuce. ČTK to dnes sdělila mluvčí E.ON ČR Martina Slavíková.

Sobol uvedl, že firma omezí především plánované odstávky, které lze odložit a nebude to mít vliv na bezpečnost a spolehlivost dodávek elektřiny. "Do odvolání budou probíhat pouze plánované práce s přerušením dodávky elektřiny realizované za účelem zvýšení bezpečnosti a spolehlivosti dodávky elektřiny, například v případě poruch způsobených silným větrem," uvedl Sobol.

E.ON Distribuce ruší kvůli vyhlášení nouzového stavu všechny plánované odstávky elektřiny. Firma chce tak všem klientům umožnit, aby mohli bez omezení sledovat aktuální informace a pokyny krizových štábů, využívat internet pro práci a zajistit domácí stravování.

"Zároveň chceme ujistit, že distribuce elektřiny a zemního plynu bude probíhat z pohledu odběratelů ve standardním režimu. Interně jsme kvůli tomu přijali mnohá preventivní opatření. Například jsme aktivovali a prověřili fungování záložních dispečerských pracovišť a naši dispečeři už nějakou dobu pracují ve zvláštním režimu - mimo jiné se stravují odděleně a jednotlivé směny se mezi sebou nepotkávají," předseda představenstva E.ON Distribuce Zdeněk Bauer.

Firma ČEZ Distribuce provozuje vedení v délce asi 164.000 kilometrů a má 3,7 milionu odběrných míst. Působí na území Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Středočeského, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje a částečně ve Zlínském kraji a na Vysočině. V roce 2018 činil čistý zisk ČEZ Distribuce 7,7 miliardy korun, meziročně o pětinu více, tržby firmě vzrostly meziročně o 3,1 procenta na 47,2 miliardy korun. Firma zaměstnává okolo 4500 lidí.

Česká energetická skupina E.ON se 3000 zaměstnanci zásobuje elektřinou prostřednictvím své distribuční sítě, která měří přes 65.000 kilometrů, 1,35 milionu zákazníků především z jižních Čech a jižní Moravy. Její tržní podíl v tomto sektoru činí asi 21 procent. V distribuci plynu disponuje více než 4000 kilometrů dlouhou sítí a její podíl na trhu s plynem v České republice dosahuje přibližně 10,5 procenta.

 
 
Reklama