Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

IONITY otevřela nejrychlejší dobíječku elektromobilů v Česku

Využívá výkon 350 kW, což je sedmkrát více, než běžné rychlodobíjecí stanice a auto dobije pro ujetí 100 km za deset minut.


Nabíjení elektromobilu, foto © TZB-info

Společnost IONITY otevřela na čerpací stanici OMV v Berouně nejvýkonnější rychlodobíječku pro elektromobily v Česku. V příštím roce přibudou další dvě dobíječky. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Při použití s dnes vyráběnými vozy, které umožňují dobíjení maximálním výkonem zhruba 150 kW, IONITY reálně zvládá dobití baterií do kapacity přibližně 80 procent během 20 až 25 minut. To může dle typu elektromobilu představovat dojezd až 300 km. V brzké době se očekává představení nových modelů aut, která budou schopna využít plný výkon IONITY a načerpat energii za podobný čas, jaký je třeba k doplnění nádrže tradičními palivy.

V Česku je zhruba 400 dobíjecích stanic od různých provozovatelů. Největší ČEZ má aktuálně kolem 170 stanic. Ministerstvo dopravy chce během příštích čtyř let podpořit z operačního programu Doprava vybudování okolo 500 dalších rychlodobíjecích stanic po celé ČR. ČEZ v současnosti připravuje výstavbu vysoce výkonných dobíjecích stanic s výkonem 150 kW. Jde o stanice, které budou postupně přebírat roli infrastruktury pro rychlé okamžité dobití na hlavních silničních tazích a ve městech a pro které nebude problém zajistit dobití během 15 až 20 minut i u vozidel s větším objemem akumulátorů.

Využití rychlonabíjecí stanice IONITY bude v současnosti v České republice bez ohledu na dobu nabíjení či kapacitu baterie vozu zpoplatněno jednorázovou částkou 205 Kč. Fakturaci provádí systém automaticky a doklad uživatel dostane e-mailem.

IONITY je společný projekt BMW, Daimleru, Fordu a VW Group se značkami Audi a Porsche. S OMV již IONITY spolupracuje v Rakousku. Novou dobíjecí stanicí v ČR pokračuje ve svém plánu vybudovat do konce roku 2020 v Evropě až 400 dobíjecích lokalit.

 
 
Reklama