Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ERÚ: Proměna energetiky zvýší zřejmě do budoucna ceny energií

Současná proměna energetiky zřejmě do budoucna zvýší regulovanou část ceny energií. Důvodem budou náklady spojené s technologickými změnami, které se v energetické soustavě postupně zavádějí.


© Fotolia.com

V rozhovoru s ČTK to řekl předseda rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Stanislav Trávníček. Úřad dnes dopoledne představí regulovanou část cen elektřiny a plynu pro příští rok, kterou určuje. Zmíněný trend se podle Trávníčka ale projeví až v následujících letech.

"Jsou tam protichůdné vlivy, nicméně celková koncepce spěje v energetice k vyššímu technologickému zabezpečení celkového provozu a zabezpečení spolehlivosti dodávek. Z toho vyplývají vyšší náklady. Neříkám, že to bude příští rok nebo za dva roky, ale očekávám, že meziroční nárůsty postupně budou vyšší, než jsme zvyklí teď," uvedl Trávníček. Výši možného nárůstu cen neupřesnil. Příkladem změn podle něj může být zavádění nejrůznějších chytrých energetických řešení - Smart Grids, ale i plánovaný rozvoj elektromobility.

U elektřiny tvoří regulovaná složka více než polovinu výsledné ceny, u plynu asi čtvrtinu. Jsou v ní zahrnuty především poplatek za přenos a distribuci, u elektřiny také příspěvek na obnovitelné zdroje energie. Druhou část konečných cen určují dodavatelé. Loni v listopadu ERÚ oznámil, že pro letošní rok regulovaná část ceny elektřiny pro domácnosti vzroste v průměru o 2,2 procenta, u plynu pak regulované ceny klesly o 2,5 procenta.

Z vyjádření analytiků i samotných dodavatelů, které ČTK oslovila, vyplývá, že část českých domácností si příští rok opět připlatí za elektřinu, cena plynu by se proti letošku příliš měnit neměla. Úpravy cen dodavatelů budou podle nich různorodé, záležet bude na tom, jakou smlouvu mají lidé uzavřenou a k čemu všemu danou komoditu využívají.

"Předpokládám, že u elektřiny by se mohl růst regulovaných cen pohybovat v rozmezí jednotek procent. U plynu očekávám spíše stagnaci jak u regulovaných, tak neregulovaných cen," uvedl před dnešním oznámením cen na rok 2020 ze strany ERÚ analytik portálu Ušetřeno.cz Tomáš Suchý.

Lidem s fixovanou cenou se platba nezmění. Například mluvčí dodavatele Bohemia Energy Hana Novotná ale už dříve upozornila, že i tento postup je dvojsečný. "V případě, že cena již pouze poroste, tak po uplynutí doby fixace se ani tito zákazníci vyšší ceně nevyhnou a navíc mohou čelit třeba i skokovému zvýšení ceny," dodala.

 
 
Reklama