Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rusko hodlá spustit provoz plynovodu do Číny začátkem prosince

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching zahájí 2. prosince prostřednictvím telemostu provoz plynovodu Síla Sibiře, kterým bude proudit ruský plyn do Číny.


© Fotolia.com

Oznámil to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Síla Sibiře je s náklady 55 miliard dolarů (1,3 bilionu Kč) doposud nejdražším ruským plynovodem, napsala agentura DPA.

Provoz v prosinci zahájí část dlouhá 2157 kilometrů. Ve finále by měl plynovod podle DPA měřit zhruba 3000 kilometrů. Ruský plynárenský gigant Gazprom již v roce 2014 podepsal obří dohodu o dodávkách plynu do Číny plynovodem Síla Sibiře po dobu 30 let v hodnotě zhruba 400 miliard dolarů (9,25 bilionu Kč).

Kapacita plynovodu Síla Sibiře by měla dosáhnout 38 miliard metrů krychlových plynu ročně. Nový plynovod má pomoci Rusku snížit závislost na evropském trhu, na který Gazprom v loňském roce dodal přes 200 miliard krychlových metrů plynu.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky.

 
 
Reklama