Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Boskovice odstaví čtyři kotelny, zřídí novou za 24 mil. Kč

Boskovice na Blanensku v systému zásobování teplem odstaví čtyři zastaralé kotelny a zřídí novou, na kterou napojí i další městské budovy.


© Fotolia.com

Výše investice je odhadnuta na 24,4 milionu korun. Na tiskové konferenci to dnes uvedl jednatel městské firmy Služby Boskovice Milan Strya.

Společnost chce zřídit novou kotelnu na základní škole v Sušilově ulici. Vzhledem k tomu, že na škole už jsou fotovoltaické panely, pořídí takzvanou kogenerační jednotku, což je zařízení pro kombinovanou výrobu tepla a elektrické energie. Na kotelnu pak napojí i další budovy, které jsou ve vlastnictví města. Půjde o městské lázně, saunu, základní školu na náměstí 9. května a budovu městského úřadu tamtéž.

"Důvodem této investiční akce je, že se zpřísnily emisní limity a město by muselo investovat do čtyř kotelen, které z tohoto pohledu nevyhovují," uvedl. Doplnil, že oprava kotelen by si sice vyžádala asi osm milionů korun, což je méně, než kolik bude stát nový projekt, z dlouhodobého hlediska je však podle něj nová kogenerační jednotka výhodnější. I díky tomu, že rozvádět z ní se bude nejen teplo, ale i elektřina.

Z celkové investice půjde 5,8 milionu korun ze dvou dotací ministerstva průmyslu a obchodu. Společnost si chce na financování akce vzít úvěr.

Vyhlášení soutěže na zhotovitele je v plánu začátkem roku 2020, se stavebními pracemi by se mělo začít před létem. Přípojky na školu povedou především zelenými plochami, které tak budou v daných místech rozkopané. Od září by měl být systém ve zkušebním provozu, od roku 2021 v plném. Čtyři dotčené kotelny společnost odstaví.

 
 
Reklama