Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Francouzská atomová elektrárna Fessenheim skončí do června 2020

Francouzská energetická společnost EDF uzavře svou nejstarší atomovou elektrárnu Fessenheim na francouzsko-německé hranici do 30. června 2020, kdy bude odstaven druhý reaktor.


© Fotolia.com

První reaktor bude vyřazen z provozu už na konci února téhož roku. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na dnešní tiskovou zprávu EDF.

Většinový podíl ve společnosti drží francouzský stát, který kvůli kompenzaci počátečních nákladů vzniklých v důsledku uzavření závodu zaplatí společnosti 400 milionů eur (10,3 miliardy Kč). Po kompenzaci počátečních nákladů má stát společnosti EDF postupně uhradit ušlý zisk, který by elektrárna generovala do roku 2041, uvádí zmíněná tisková zpráva.

Elektrárna Fessenheim v severovýchodní Francii byla uvedena do provozu v roce 1978. EDF se nyní zaměřuje na modernější atomové elektrárny. Tento měsíc ale francouzská energetická společnost informovala o problematických svarech u 16 parogenerátorů v šesti elektrárnách. Parogenerátory slouží k předávání tepla mezi jednotlivými okruhy jaderné elektrárny.

EDF, jejíž britská dceřiná společnost staví jadernou elektrárnu Hinkley Point C na jihozápadě Británie, také minulý týden podle agentury Reuters už poněkolikáté zvýšila odhad nákladů na tuto stavbu. Nyní předpokládá, že elektrárna vyjde na 21,5 až 22,5 miliardy liber (624,9 až 654 miliard Kč).

Energetickou společnost, kterou z 83,7 procenta vlastní stát, dnes proto kvůli různým odkladům a problémům kritizovala francouzská ministryně životního prostředí Elisabeth Borneová. Z podobných důvodů EDF výtek neušetřil ani ministr financí Bruno Le Maire.

Francie je po Spojených státech druhým největším výrobcem elektřiny z jádra, má 58 reaktorů ve dvaceti jaderných elektrárnách. V roce 2015 francouzský parlament schválil snížení podílu jaderné energie na výrobě elektřiny v zemi ze současných 75 na 50 procent do roku 2025. Na sklonku loňského roku ale nynější prezident Emmanuel Macron uvedl, že na 50 procent se země dostane nejdříve v roce 2035.

 
 
Reklama