Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kraj chce proměnit oblast Karvinska zatíženou těžbou uhlí

Moravskoslezský kraj chce do roku 2030 výrazně proměnit území mezi Karvinou, Havířovem a Orlovou na Karvinsku ovlivněné těžbou uhlí.


© Fotolia.com

Vzniknout by tam mohly turistické atrakce, ale i zázemí pro podnikatelské aktivity. Novinářům to dnes řekli zástupci kraje a dalších institucí, které se na projektu POHO 2030 (Koncepce rozvoje pohornické krajiny Karvinska do roku 2030) podílejí.

"Koncepce vychází z nějakých vzorů, které jsme viděli zejména v Německu či Nizozemí. Chceme krajinu uchopit koncepčně. Chceme začít zatraktivněním a zpřístupněním území a během několika let plánujeme vstup soukromých investic. Primárně chceme tu krajinu vrátit lidem, sekundárně jí dát nový ekonomický potenciál," uvedl vedoucí rozvojových projektů Lukáš Adámek z krajské společnost Moravskoslezské Investice a Development, která koncepci připravovala.

První projekty na přeměnu území by mohly začít už v roce 2020. Počítá se například s vybudováním sítě cyklostezek nebo zatraktivněním okolí u vodní plochy Karvinské moře. "Například v okolí šikmého kostela vznikne návštěvnické centrum. Uděláme architektonickou soutěž na veřejný prostor, kde bychom chtěli pořádat nějaké první akce. Chtěli bychom tady udělat i průnik cyklostezek, které rovněž plánujeme," uvedl Adámek. V lokalitě by mohla vzniknou třeba i pěší stezka, která bude kopírovat trasu energovodu, kterým vede teplá voda do měst.

"Zatím tato lokalita působí opravdu neutěšeně a najít pro ni smysluplné využití vnímám jako velkou výzvu pro kraj. Tato oblast má velký potenciál, je ideální pro zavádění pokrokových technologií a inovací," uvedl hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Kraj předpokládá, že peníze na další rozvoj území by mohl získat například z Evropské unie, ale také prostřednictvím vládního programu Re:Start, který je určený na revitalizaci regionů postižených těžbou uhlí. Podle náměstka hejtmana Jana Krkošky (ANO) má kraj šanci získat peníze z evropského programu Life. "Tento program, který by mohl do našeho regionu přinést deset milionů euro, by měl sloužit k tomu, abychom nastartovali jednotlivé projekty, třeba Karvinské moře, které by se mohlo revitalizovat. Bude to sloužit i na projektovou přípravu celého toho území," doplnil Krkoška. Kraj předpokládá i zapojení soukromých investorů.

 
 
Reklama